2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçişin değeri 10,3 trilyon dolar

2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçişin değeri 10,3 trilyon dolar

Avrupa ülkelerinin başlattığı sıfır emisyon kuralı maliyet bedelinden ziyade getirisi konuşulmaya başlandı. Karar küresel iklim değişikliği mücadelesinde verildiği öne sürüldü. Ancak doğaya kazanımı değil cebe girecek para ön planda tutuldu.

2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçişin değeri 10,3 trilyon dolar - Avrupa ülkelerinin başlattığı 'sıfır emisyon' kararı dünyanın karşılaştığı en büyük tehlike olan küresel iklim değişikliğini tetiklediği hatta atmosfer tabakalarını olumsuz etkilediği görüşünün hakim olduğu ortamda ülkelerin ortak kararı sıfır karbon emisyonu hedefinde doğada değişim konuşulacağı düşünülürken bir anda gündemde 27 yılda endüstri sanayinin 10,3 trilyon kazanacağı konuşulmaya başlandı.

Yeni dünya düzeni 1990'lı yıllarda devreye girse de halen işlerliğini kaybetmeden yeni çağa ayak uydurmak üzere tasarlanmış günümüz şartların sorun olarak lanse edilen gelişmeler üzerinden amacın arka planda ekonomik getiri sağlamak üzere ön planda insanlara dünyayı koruma amacı sürülüyor.

Londra merkezli ekonomi dergisinde, küresel iklim kriziyle mücadele edebilmek ve yeni teknolojiler ve uzmanlık alanlarından faydalanmak üzere bir dizi rapor yayınladı.

Rapor, hükümetlere, yatırımcılara ve insanlara yeşil ekonominin fırsatçıları açıklanacak. İlerleyen yıllarda yeşil ekonomi ön plana çıkacak. Yeşil ekonomiye geçişte izlenecek yol haritası ve stratejik ekonomi politikalarına uyum sağlamanın önemliliği vurgulandı.

YENİ DÜNYA DÜZENİNDE YEŞİL EKONOMİ

Ekonomi dergisinin 1 yıl üzerinden durduğu raporda, 'Ekonomik faaliyetlerin çevreye yaşatacağı olumsuz etkilerden arındırılması gerekiyor. Böylece küresel ekonomi daha sürdürülebilir bir sürece girebilir. Bu, küresel ısınmanın zararlı etkilerinden sadece çevrenin değil aynı zamanda ekonomik refahın da korunmasıyla ulaşılabilir. İklim değişikliğini azaltmak pahalıdır ve temelde fosil yakıta dayalı enerji kullanımından uzaklaşmayı gerektirir.

2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçiş, küresel ekonomiye 10,3 trilyon dolar değerinde katkı sağlayacak yeni endüstriler ortaya çıkaracak. Bu miktar, elektrikli araç imalatı, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi, temiz enerji ekipmanı üretimi, yenilenebilir yakıtlar ve yeşil finansmanın gayri safi yurt içi hasılaya doğrudan katkısını da içeriyor.' ifadelerine yer verildi.

Sürdürülebilir çevre ve yeşil ekonomiye geçişi süreci 2050 yılına kadar küresel ekonomide devasa fırsat alanları oluşturacak, temiz enerjiye geçişte endüstri rekabeti sayesinde 10,3 trilyon dolar değerinde katkı sağlanacak.