Ankara'da Veliler çocukları için yıllar sonra sıralara geri döndü

Ankara'da Veliler çocukları için yıllar sonra sıralara geri döndü

Ankara'daki Mitat Enç İlkokulu'nda eğitim gören görme engelli çocukların velileri, Braille alfabesini öğrenmek ve çocuklarına ödevlerinde destek olmak amacıyla yıllar sonra okul sıralarına geri döndü.

Louise Braille tarafından 1821 yılında icat edilen ve altı nokta sistemine dayanan Braille alfabesi, görme engellilerin dokunarak okuma ve yazmalarına yardımcı oluyor. Alfabe, kabartmalı kağıt üzerinde ya da bilgisayarlara ve akıllı telefon cihazlarına bağlanan yenilenebilir Braille ekranları kullanılarak okunabilir. Harfler ve rakamlar altı noktanın farklı kombinasyonları kullanılarak oluşturuluyor.

Ankara'daki bir ilkokulda görev yapan özel eğitim öğretmeni Gülten İşitmez, derslerin öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre işlendiğini belirtiyor.

İlkokuldaki görme engelli öğrenciler, görme düzeylerine ve el kaslarının gelişimine bağlı olarak tablet ve daktilolarda yazı yazmayı öğreniyor.

Gülten İşitmez, derslerde hem basılı hem de kabartmalı materyaller kullandıklarını paylaşarak şunları söyledi "Altı kişilik karma bir sınıfımız var. Bazı öğrenciler az görürken bazıları da tamamen görme engelli. Sınıftaki her öğrenci için ayrı bir müfredat var. Az gören öğrenciler için normal basılı yayınları kullanırken, tam görme engelli öğrenciler için Braille alfabesini kullanıyoruz" dedi.

İşitmez, görme engelli çocukların Braille alfabesine dokunarak okuma ve yazmayı öğrendiklerini kaydetti. Alfabedeki her noktanın farklı bir sayı ve kombinasyona sahip olduğunu açıkladı. "Örneğin, A harfi altı noktanın ilk noktasına karşılık geliyor" dedi.

Derslerde kullanılan daktilo ya da tabletlerin öğrencinin o anki görme düzeyi ve kas gelişimine göre düzenlendiğini vurgulayan öğretmen, okulda verilen özel eğitimin ayrıntılarına ve özelliklerine de değindi.

"Birinci sınıfa başladığımızda genelde tabletle başlıyoruz ama bazen çocuklarımızın özel durumları oluyor. Bu çocuklarımızın el kasları gelişmediği için tablet kullanmakta zorlanıyorlar. Bu durumda çocuğun özelliklerine göre materyaller hazırlıyoruz. Bazı çocuklarımız tablet kullanamıyor ama daktiloda iyiler. Burada onlara daktiloda Braille alfabesini kullanarak öğretiyoruz" dedi.

'Braille alfabesi hayatın her alanında'

Bazı ebeveynlerin çocuklarına ödevlerinde yardımcı olurken Braille alfabesini kullanma sürecini anlamakta güçlük çektiğini duyduklarında, ebeveynlere bu konuda ellerinden geldiğince yardımcı olduklarını söyledi.

"Birçok ebeveyn Braille alfabesini çocuklarıyla birlikte öğrendi. Bazen velileri sınıfa davet ediyorum ve onlara Braille alfabesini gösteriyorum. Eğer veli okula gelemiyorsa, sınıfımda çocuklarla nasıl çalıştığıma dair referans videoları kaydedip velilere gönderiyorum" dedi.

Braille alfabesinin sadece okullarda değil hayatın her alanında kullanılması gerektiğini vurgulayan özel eğitim öğretmeni sözlerini şöyle sürdürdü "Keşke Braille alfabesi her yerde olsa da görme engelli bireyler reyonlarda istedikleri ürüne başkasının yardımına ihtiyaç duymadan ulaşabilseler. Böyle durumlarda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar."

Velilerden Gülsüm Kartal, iki kızının da görme engelli olduğunu ve çocukların eğitimine yardımcı olmak için Braille alfabesini öğrendiğini paylaştı.