Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye vize serbestisi müjdesi

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye vize serbestisi müjdesi

Avrupa Birliği, Türkiye’ye vize serbestisi konusunda önemli bir adım attı. AB diplomatik kaynakları, Türkiye’nin vize serbestisi meselesinin Sonbaharda ele alınacağını duyurdu. AB yetkilisi, Türkiye’nin aday ülke ve kilit ortak olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’ye vize serbestisi konusunda önemli bir adım attı. AB diplomatik kaynakları, Türkiye’nin vize serbestisi meselesinin Sonbaharda ele alınacağını duyurdu. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan üst düzey bir AB yetkilisi, Türkiye’nin aday ülke ve kilit ortak olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin vize serbestisi için rapor hazırlanacak

AB yetkilisi, seçimlerden sonra yüksek temsilci ve komisyonun Avrupa Konseyi’ne bir rapor sunacaklarını belirtti. Raporun içeriğinde Türkiye’nin vize serbestisi de yer alacak. AB yetkilisi, “Türkiye’nin vize serbestisi meselesi Sonbaharda görüşülecek. Bu tartışmanın sonucunu önceden tahmin edemeyiz. Türkiye birçok ortak çıkar alanında aday ülke ve kilit ortak olmaya devam etmektedir. Avrupa Birliği ile stratejik ve ileriye dönük bir şekilde ilişkilerde ilerleme öngörülüyor” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin kısıtlamaları kaldırması gerekiyor

AB yetkilisi, Türkiye’nin vize serbestisi için yerine getirmesi gereken kriterlerden birinin de Kıbrıs’a ilişkin kısıtlamaların kaldırılması olduğunu hatırlattı. AB yetkilisi, “2006 yılında Konsey, Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin kısıtlamaları ile ilgili 8 faslın açılmayacağına ve Türkiye taahhütlerini yerine getirene kadar başka fasılların geçici olarak kapatılmayacağına karar vermişti. Bu karar halen yürürlüktedir” diye konuştu.

Türkiye’nin vize serbestisi için umutlu bekleyişi

Türkiye, AB ile 1963 yılında imzaladığı Ankara Anlaşması ile ortaklık ilişkisine girdi. 1999 yılında Helsinki Zirvesi’nde aday ülke statüsü kazanan Türkiye, 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başladı. Ancak müzakerelerde 35 fasılın sadece 16’sı açılabildi ve bunlardan sadece biri geçici olarak kapatılabildi. Türkiye, AB ile 2016 yılında imzaladığı göçmen anlaşması çerçevesinde vize serbestisi talep ediyor. Ancak AB, Türkiye’den terörle mücadele yasasının değiştirilmesi gibi bazı şartları yerine getirmesini istiyor. Türkiye ise bu şartların siyasi olduğunu ve kabul edilemez olduğunu savunuyor.