Dayanıklı binalar için sismik izolatör ve deprem izolatörü! Peki bu terimler ne anlama geliyor? İşte detayları…
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü meydana gelen depremin ardından birçok kişi, binaların daha sağlam nasıl olabileceğini araştırmaya başladı. Bu araştırmalar, deprem izolatörü ve sismik izolatör terimlerinin yaygınlaşmasını sağladı.
6 Şubat günü 9 saat ara ile meydana gelen Kahramanmaraş depremleri, binlerce binanın yıkılmasına neden oldu. Yıkılan binalar nedeni ile binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Binlerce vatandaşımız ise, evsiz kaldı. Binaların yıkılması ile ülke genelinde vatandaşlar, binaların daha dayanıklı yapılabilmesi için nelerin kullanılabileceğini araştırmaya başladı.
Japonya’da kullanılan deprem izolatörleri ise, yapılan bu aramalar sonucunda gündem oldu. Yaşanan yıkımlar nedeni ile binaların nasıl inşa edildiği ve aslında nasıl inşa edilmesi gerektiğine dair insanlar pek çok konuda araştırmalar yapmaya başladı. Bu araştırmaların sonucunda ise, deprem izolatörü ve sismik izolatör terimleri gündeme gelmiş oldu.
JAPONYA’DA KULLANILIYOR
Ülkemiz gibi Japonya’da bir deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Ülkede de sıklıkla depremler meydana geliyor. Üstelik Japonya’da meydana gelen depremlerin büyüklükleri, 9 ve üzerinden olabiliyor. Ancak, Japonya’da bu büyüklüklerde meydana gelen depremlerde hiçbir binada yıkım ve can kaybı yaşanmıyor. Bunun nedeni ise, yapılan inşaatlarda kullanılan deprem izolatörleri ve sismik izolatörlerinin kullanılmasıdır.
SİSMİK İZOLATÖR NEDİR?
Sismik izolatör; yapıda uygun görülen kata, kolonların ve betonarme perdelerin altlarına yerleştirilir ve yapının zemin ile olan direkt etkileşiminin önüne geçmesini sağlamaktadır. Yatay kuvvetlerin etkisi ile hareket edebilen bu izolatörler, anında çok yumuşak ama büyük salınımlar yaparak deprem enerjisini sömürür ve böylece depremin yıkıcı etkisi üstteki taşıyıcı sistem elemanlarını etkilemez.
DEPREM İZOLATÖRÜ İLE DAYANIKLI BİNALAR MÜMKÜN
Deprem izolatörü, depreme dayanıklı bina üretiminde kullanılmaktadır. Deprem izolatörü ile binanın, depremin ortaya çıkarmış olduğu enerji ve dalgalarından etkilenmesi engellenmektedir. Deprem izolatörleri, depremin oluşturduğu enerjiyi emer ve böylelikle binaya gelen deprem kaynaklı enerji en aza indirilmiş olur. Deprem izolatörü bulunan binalar esneklik özelliğine sahiptir ve bu sayede, deprem hareketinden etkilenmez.