Dışişleri: Vize'de tek taraflı 'güvence' söz konusu değil!
Vize krizi çözülürken, ABD’nin "Türkiye verdiği güvenceye bağlı kaldı" sözlerinin gerçeği yansıtmadığı, bu tavrın ABD’nin geri adım için kurguladığı bir algı olduğu ortaya çıktı.
Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadele kapsamında yürütülen soruşturmada ABD İstanbul Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un gözaltına alınıp tutuklanmasıyla 8 Ekim’de başlayan vize krizi, ABD Ankara Büyükelçiliği’nin dünkü açıklamasıyla çözüldü. ABD’nin “sınırlı vize” kararından tamamen geri adım atarken, açıklamada yer alan bir ifade kafa karıştırmıştı. Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal anlamına gelen o ifadeye, AVAZTÜRK’ün görüştüğü Dışişleri kaynakları açıklık getirdi.
GÜVENCE TEK TARAFLI DEĞİL
Bilindiği gibi ABD Ankara Büyükelçiliği vize krizinin çözümünü, "Türkiye verdiği güvenceye bağlı kaldı" ifadelerine bağlamış, bu ifade ede tartışmalara sebep olmuştu. AVAZTÜRK’e konuşan Dışişleri yetkilileri ise, ABD’ye verilen güvencenin, “Konsolosluk ya da elçilik faaliyetleri dışında herhangi bir faaliyete katılmayanları” kapsadığı, buralarda çalışmakla birlikte Türkiye aleyhine faaliyetlerde bulunanların, terör örgütleriyle ilişkisi bulunanların hukuki takibata maruz kalmayacağı ya da hukuk kurallarının işletilmesinde ABD’den izin alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirttiler. Haklarında yargısal işlem başlatılanlarla ilgili gözaltı ya tutuklama durumlarının her iki taraf için de geçerli olduğunu belirten Dışişleri kaynakları, buradaki “bilgilendirme” ifadesinin de her iki tarafı bağladığını, buna yönelik bir süre sınırının da bulunmadığını belirttiler.
Hem Türkiye hem de ABD tarafının, haklarında hukuki takibat olan misyon çalışanları ile ilgili eşit “güvence verdiği” açıklamasını da yapan yetkililer, Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğu ve hiçbir ülkeye demokratik hukuk devletinden doğan egemenlik haklarını devretme anlamına gelecek “güvence vermenin” söz konusu bile olamayacağını belirttiler.
ABD KOMPLEKSİNİ ÇARPITAN BEYANLARLA MI AŞIYOR
Dışişleri yetkililerinin AVAZTÜRK’e yaptığı açıklamadan sonra ABD Ankara Büyükelçiliği’nin “güvence” vurgusunun aslı ortaya çıkarken, elçiliğin açıklamasındaki bu ifadelerin geri adım atmanın kompleksine dayandığı görüşünü güçlendirdi. Bilindiği gibi ABD, son olarak BM’deki Kudüs oylamasında büyük bir şok yaşamış, Türkiye’nin öncülük ettiği cephe, ABD’nin bütün tehditlerine karşın istediği kararı çıkarmıştı. ABD bölgede Türkiye ile müttefikliğinin getirdiği avantajlarla egemenliğini tahkim ederken, Türkiye ile müttefiklik makası açıldıkça egemenliğini yitirmeye başlamıştı.
AVAZTÜRK