Dünya Sağlık Örgütü: Türkiye depremi Avrupa'da yüzyılın en kötü doğal afeti
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge Türkiye'de yaşanan deprem felaketi hakkında şu açıklamayı yaptı: Avrupa'da yüzyılın en kötü doğal afeti.
Kahramanmaraş merkezli depremde Türkiye'nin 10 ili adeta yerle bir oldu. 6 Şubat Pazartesi günü gerçekleşen depremin 9'uncu gününde de arama kurtarma ekipleri hala enkaz altındaki vatandaşlar için mücadele veriyor.
Türkiye adeta büyük bir yıkım ile sarsılırken DünyaSağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Türkiye'de yaşanan depremi değerlendirdi.
Kluge, düzenlenen çevrim içi basın toplantısında Kahramanmaraş merkezli depremler ve bunların Türkiye ile Suriye’ye etkisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ve Suriye’de hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Kluge, çok büyük ve derin bir acının yaşandığını, DSÖ’nün yardıma ihtiyacı olan herkesin yanında olduğunu belirtti.
Suriye’de yaklaşık 5 bin kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Kluge, bu rakamların artmasının beklendiğini ve Türkiye ile Suriye’de yaklaşık 26 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Kluge, birçok ortakla birlikte çalışarak hayat kurtarmak, yaralıları tedavi etmek ve özellikle birinci derece sağlık sisteminin aksamaması için verilen mücadeleyi desteklediklerini söyledi.
Kritik aşı malzemelerinin deprem bölgesine gönderildiğini ve seyyar eczanelerin bölgede faaliyete geçtiğini kendilerine bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının yanında olduklarını söyleyen Kluge, “Türkiye’de yaklaşık bir milyon kişi evini kaybetti ve geçici barınaklarda yaşıyor” dedi.
‘GERÇEK MALİYETİ HENÜZ BİLMİYORUZ’
DSÖ’nün, Türkiye ve Suriye’de depremle mücadeleyi desteklemek için 43 milyon dolarlık yardım çağrısı başlattığını anımsatan Kluge, yakın zamanda bu durumun daha iyi değerlendirilmesinin ardından bu rakamın 2 katına çıkmasını beklediğini söyledi.
Kluge, “Şimdi uluslararası toplumun, Türkiye’nin yıllardır diğer uluslara gösterdiği cömertliğin aynısını Türkiye’ye gösterme zamanı. Türkiye, birçoğu Suriye’den olmak üzere, dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor” dedi.
DSÖ Avrupa Direktörü Kluge, şöyle devam etti:
“DSÖ Avrupa’da yüzyılın en kötü doğal afetine tanıklık ediyoruz. Bu depremlerin büyüklüğünü hala öğreniyoruz. Bunun gerçek maliyeti henüz bilinmiyor. İyileşmek, zaman ve olağanüstü bir çaba gerektirecek. Ancak bu ne kadar zaman alırsa alsın DSÖ, Türkiye ve Suriye halkının yanında kararlı bir şekilde yer alacaktır.”