Eğitim Bir Sen Başkanıyla birlikte yargılanan FETÖ sanığından komik Bank Asya savunması!
Eğitim Bir Sen Seydikemer Şube Başkanı İrfan Deveci ve Milli Eğitim Şube Müdiresi Esma Çelik’in sanık olarak yargılandığı FETÖ’nün Milli Eğitim Yapılanmasına dair Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında ilginç anlar yaşandı.
Eğitim Bir Sen Muğla İl Başkanı ve Yönetiminin, İrfan Deveci’ye destek için neredeyse tam kadro katıldığı duruşmada, sanıklardan birinin Bank Asya’ya para yatırma gerekçesi olarak “otopark sorunu yoktu” şeklinde savunma yapması şaşkınlıkla karşılanırken, İrfan Deveci’nin, “Eğitim Bir Sen İl Başkanı Önder Deveci ve Genel Başkanı Ali Yalçın’ın arkasında olduğunu” dile getirmesine mahkeme başkanı müdahale etti.
FETÖ’nün, Seydikemer ve Fethiye ilçelerindeki FETÖ yapılanmasına dair bugün Muğla adliyesinde görülen davada ilginç anlar yaşandı. 15 Temmuz’dan sonra tutuklanıp bir süre sonra adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılan, FETÖ sanığı olarak tutuksuz yargılanan Eğitim Bir Sen Seydikemer Şube Başkanı İrfan Deveci ile Seydikemer İlçe Milli Eğitim Şube Müdiresi Esma Çelik’in de aralarında bulunduğu sanıkların savunmalarında ilginç ifadeler yer aldı.
OTOPARK SORUNU OLMADIĞI İÇİN BANK ASYA’YA PARA YATIRMIŞ
FETÖ’nün Aktif Sen üyeliği Milli Eğitimin MEBBİS sisteminden silinerek müdürlük ataması yapılan Arsa Ortaokulu Müdürü İsmail Abdullah Mündüz, yaptığı savunmada, sistemden Aktif Sen üyeliğinin silinmesi olayını doğruladı. Mündüz, buna gerekçe olarak, Eğitim Bir Sen üyelerinin eğitim yöneticisi olarak atanması olarak gösterdi. Bilindiği gibi Mündüz’ün MEBBİS’de kayıtlı olan Aktif Sen üyeliğinin silinmesi işlemi ile ilgili Esma Çelik ve İrfan Deveci de suçlanmış, bu yönde tanık beyanları dava iddianamesine girmişti
Öte yandan; 2014 yılı Mart ayında Bank Asya’ya para yatırması konusu da sorulan sanık Mündüz, şaşkınlığa sebep olan bir savunmada bulundu. Mündüz, Bank Asya’ya para yatırma gerekçesini “otopark sorunu olmaması” şeklinde açıkladı.
Bilindiği gibi davanın tutuksuz sanıklarından Esma Çelik’in whatsapp skandalı diye adlandırılan ve henüz sınava girmeyenlere verilen notların yer aldığı bir çizelgeyi okul müdürleri grubuna atmış, bu skandal kamuoyuna yansımasına rağmen Milli Eğitim olaya seyirci kalmış, yapılan sınavlarda skandal listedeki gibi bu davanın da sanığı olan İsmail Abdullah Mündüz’ün en yüksek puanı aldığı ortaya çıkmıştı.
DEVECİ: UTANÇ DUYUYORUM
15 Temmuz sonrası başlayan operasyonlar kapsamında ağır suçlamalarla gözaltına alınıp tutuklanmasına, uzun süre tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmasına karşın halen Eğitim Bir Sen Seydikemer Şube Başkanlığı görevini yapan İrfan Deveci savunmasında, hem Eğitim Bir Sen ve Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın hem de Eğitim Bir Sen ve Memur Sen Muğla İl Başkanı Önder Uçak’ın kendisinin arkasında olduğunu ve kendisine inandıklarını söyledi. “FETÖ sanığı olarak yargılanmaktan utanç duyduğunu” söyleyen Deveci, FETÖ evlerinde yapılan toplantıların bazılarına ise katıldığını kabul etti.
Deveci’nin savunmasında, “Sendika Başkanlığı görevini devam ettirdiğini ancak devlet tarafından açığa alındığını” itiraf etmesi ise başka bir skandalı ortaya çıkardı. Bir tarafta Eğitim Bir Sen’in FETÖ sanığı birinin Şube Başkanlığına göz yumduğu öte yandan da eğitimcilikten açığa alınmış bir ismin eğitim sendikası başkanlığını yürütmesi büyük bir çelişki olarak değerlendirildi. Yine binlerce öğretmen memur polis sorgusuz sualsiz, hiçbir suç isnat edilkmeden ihraç edilirken, Deveci’nin tutuklanması ve halen “tutuksuz sanık” olarak yargılamasının sürmesine karşın ihraç yerine açığa alma işlemine tabi tutulduğunun ortaya çıkması, FETÖ ile mücadeledeki çarpıklığın son SKANDAL örneği oldu.
İTİRAFÇI OLAN TUTUKLU SANIK TAHLİYE EDİLDİ
Bu arada Muğla adliyesinde görülen davanın tutuklu sanıklarından Naciye Akbay’ın itirafçı olma isteği mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. FETÖ’nün ablalarından biri olduğu öğrenilen Akbay, itiraflarında 25’i aşkın eğitimcinin isimlerini verirken, mahkeme itiraflarda yer alanlarla ilgili gerekli yazışmaların yapılması yönünde karar verdi.
BYLOCK MESAJLAŞMALARI OKUNDU
Öte yandan duruşmada ByLock kullandığı da tespit edilen bazı sanıkların ByLock yazışmaları okunurken bu yazışmalarda dikkat çeken diyaloglar gözlendi.
Sanıkların, sanık vekilleri ve tanıkların ifadelerinden sonra mahkeme heyeti duruşmayı Mart 2018 tarihine erteledi.
AVAZTÜRK Özel