Elektrikli Araç Sahiplerine Müjde: Bakanlıktan Yeni Adımlar

Elektrikli Araç Sahiplerine Müjde: Bakanlıktan Yeni Adımlar

Elektrikli araç kullanımı hızla artarken, şarj ünitelerinin yetersizliği büyük bir engel oluşturuyor. Bu sorunun çözümü için yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını hedefleyen yeni düzenlemelerden bahsetti. Bakan Kurum, "Daha temiz bir çevre ve sürdürülebilir ulaşım için elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırıyoruz. 81 ilimize genelge gönderdik. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşacağız ve yeşil dönüşümü birlikte başaracağız," dedi.

Şarj Üniteleri İçin Yeni Düzenlemeler

Bakanlıktan yapılan açıklamada, elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu için gerekli şartların kolaylaştırıldığı vurgulandı. Ortak alanlarda şarj ünitesi kurulumu için kat maliklerinin çoğunluğunun kararı yeterli olacak. Bağımsız bölümlerde ise çoğunluk kararı gerekmeyecek. Bu düzenlemelerle, inşaat ve ruhsat gerektirmeyen şarj ünitelerinin kurulumu için maliklerin beşte dördünün rızasına ihtiyaç duyulmayacak.

Bağımsız Bölümlerde Kurulum Daha Kolay

Ortak alanlar dışında kalan, bağımsız bölümlere ait otoparklarda, mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmadığı ve diğer bağımsız bölümler ile ortak alanların etkilenmediği durumlarda kat malikleri kurulu kararına ihtiyaç duyulmayacak. Ortak otopark alanlarında ise kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı yeterli olacak.

Elektrik Kurumunun Onayı Gerekecek

Apartman ve sitelerin otoparklarında kurulacak şarj üniteleri için ilgili elektrik kurumunun olumlu görüşü alınması zorunlu olacak. Ünitelerin kurulumu sırasında elektrikle ilgili tüm mevzuata uyulması ve Şarj Hizmeti Yönetmeliği'ne uygun olması gerekecek. Kat malikleri dışında, site veya apartman dışına hizmet vermek amacıyla ticari işletme olarak kullanılacak istasyonlar bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

Bu düzenlemelerle birlikte, elektrikli araç kullanıcılarının şarj ünitelerine erişimi kolaylaşacak ve elektrikli araçların yaygınlaşması teşvik edilecek. Yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşma yolunda atılan bu adımlar, çevre dostu ulaşımın yaygınlaşmasına büyük katkı sağlayacak.