Enkaz altında uzun süre kalan kişiler dikkat! Hemen yemek yemek riski artırabilir!
Deprem felaketinde uzun süre enkaz altında kalan ve sonrasında sağ olarak kurtarılan kişiler için uzmanlardan uyarı geldi. Uzman isimler, yeniden beslenme sendromuna dikkat çekti. İşte ayrıntılar…
Deprem felaketinin ardından 10 ilde yüz binlerce kişi göçük altında kaldı. Birçok kişiye ise felaketin üzerinden saatler geçtikten sonra sağ olarak ulaşılabildi. Ekiplerin yoğun mesaisi ve vatandaşların dirençleri sayesinde 261’inci saatin ardından dahi sağ olarak kurtarılmayı başaranlar oldu. Bu durum her ne kadar herkesi sevindirse de uzmanlar tıbbi olarak risk barındıran bazı noktalara değindi.
Enkaz altında uzun süre kalındığı takdirde başta ezilmeler olmak üzere böbrek sorunlarının ortaya çıkabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ayrıca “Refeeding Syndrome” ismi veriler yeniden beslenme sendromunun da yüksek oranda görülebileceğini vurguladı. Peki, hayati risk barındırdığı bilinen bu sendrom nedir, nasıl ortaya çıkar?
YENİDEN BESLENME SENDROMU NEDİR?
Yeniden beslenme sendromu, tıp literatüründe “Refeeding Syndrome” olarak bilinir. Uzun süre boyunca açlık çekmiş ya da az beslenmiş olan kişilerde görülür. Hayati risk barındıran bu sendrom, deprem felaketinde uzun süre enkaz altında kalmış olan kişiler de görülebilir.
İkinci Dünya Savaşı esnasında uzun süre aç kalan esirlerin tekrar yemek yemeye başlaması ile ortaya çıkmış olan yeniden beslenme sendromu, o dönem içerisinde anlamlandırılamayan ölümlerin yaşanmasına sebep olmuştur. Sonrasında yapılan araştırmalar neticesinde ise vücudun uzun süreli aç kalma durumlarına karşı uyum sağlayabilmek adına birtakım değişiklikler gösterdiği yani kısacası yiyeceği enerjiye dönüştürme şeklini değiştirdiği bulgusuna ulaşılmıştır. Vücuda enerji veren bir karbonhidrat girmediği için vücudun hayatta kalabilmek adına kendi yağını ve kasını kullanmaya başladığı tespit edilmiştir.
YENİDEN BESLENME SENDROMUNA YAKALANAN KİŞİ NE YAPMALIDIR?
Hem fizyolojik hem de psikolojik sıkıntılara sebep olan yeniden beslenme sendromu durumunda, uzun süre aç kalmış olan kişilerin sağlıklı beslenebilmek adına vücutlarında düşük bir enerji değişimi yaratacak şekilde bir yemek düzeni oluşturmaları gerekir. Vitamin takviyesine beslenme ile başlanmalı ve bu süreç yaklaşık olarak 10 gün boyunca devam ettirilmelidir. Ayrıca bu sendroma yakalandığı tespit edilen kişilere, doktorlar tarafından özel bir tedavi uygulanmalıdır. Çünkü herkesin uzun süreli açlığa verdiği tepki farklıdır.