NECDET PEKMEZCİ
Fetullah Gülen ve esrarengiz Yüzbaşı
Fethullah Gülen’in yaşamı sırlarla ve derin üstüne üstlük karanlık ilişkilerle dolu.
Erzurum’un Pasinler ilçesi Korucuk Köyü’nden başlayan yolculuk medrese, cami, Kur’an Kursu ve terzihanelere düşse de etrafında hem muammalı şüpheli isimler bulunuyor.
Bu isimlerden biri de eski Yüzbaşı Esad Keşşafoğlu!
Keşşafoğlu ile Gülen’in yolları 1957 yılında Erzurum’da kesişiyor. Zaten kamuoyu da Esad Keşaffoğlu adını ilk kez Fethullah Gülen’den duydu. Latif Erdoğan’ın kaleme aldığı “Küçük Dünyam” adlı kitaptan duydu. Şöyle anlattı 16 yaşındaki Gülen, Erzurum yıllarını ve Özalp Harp Dairesi’nin gençlik örgütü Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği’nin şube kuruluşuna giden yola çıkmadan önceki öyküsünü:
"Kırkıncı Hoca bana, Selahattin ve Hatem'e: Bediüzzaman Hazretleri'nin yanından birisi gelmiş, akşam sohbet yapacak, oraya gidelim" dedi. Teklifini hemen kabul ettik. Çünkü Bediüzzaman'ın yanında bulunmuş bir insanı ilk defa görecektik. Bu da bizim için çok cazip ve orijinal bir hadiseydi.
Mehmet Şergil'in terzi dükkânına geldik. Burası, iki kilimden biraz daha genişçeydi. İlk gece veya ikinci gece orada bulunanlardan aklımda kalan isimlerden bazıları, Mehmet Şevket Eygi, Esad Keşşafoğlu ve Osman Demirci'dir. Şevket Eygi, yedek subaylık yapıyordu. Keşşafoğlu da Üsteğmendi…”
Keşşafoğlu muamma olarak kaldı, dönemin Yedek subayı M. Şevket Eygi ise Kanlı Pazar’la adını özdeşleştirmeyi başardı. Eygi, ismine şimdilik nokta koyalım. Çünkü, Gülen söz konusu olduğunda Eygi’yi de uzun uzun yazmak gerekiyor.
Esad Keşşafoğlu, Necip Fazıl Kısakürek ile ilintili. Muhafazakar kesimin tanınmış isimlerinden Malatyalı Sait Çekmegil’in öz kardeşi. Soyadı farklılığı Esad’ın evlatlık verilmesinden geliyor. Göz doktoru. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde TSK adına göz hekimliği bölümünü okuyor. Sonrasında çeşitli yerlerde görev yapıyor. 1957-1960 arasında Erzurum’da görevli. 1960 ihtilali ile Nurcu olduğu gerekçesiyle TSK’dan ihraç ediliyor. Ardından Suudi Arabistan’a gidiyor. Buradan döndükten sonra bir süre Elazığ’da yaşıyor. Nihayet memleketi Malatya’ya dönüyor.
Ve sırların adamı Esad Keşşafoğlu, 91 yaşında burada 27/12/2015 tarihinde vefat ediyor. Yerel medyada iki satır haber oluyor Keşşafoğlu’nun vefatı:
“Malatyalı merhum Şair- Yazar- Düşünce adamı M.Sait Çekmegil’in kardeşi olan Dr. Mehmet Esad Keşşafoğlu vefat etti.
Askeri Tıbbiye mezunu olan, askeriyedeki görevinin ardından döndüğü Malatya’da yaşamını sürdürmekte olan 91 yaşındaki Dr. Mehmet Esad Keşşafoğlu’nun cenazesi, Şehir Mezarlığı Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.”