Fransız deprem uzmanından yapay deprem üretimine ilişkin açıklama! Su enjekte ederek hızlandırabilirsiniz!
Kahramanmaraş merkezli iki yıkıcı depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fransız deprem uzmanı, uzun süredir tartışılan yapay deprem oluşumuna ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Marmara depremi de gündemden düşmemeye başladı. Son olarak 99 yılında yaşanan büyük Gölcük depreminin ardından her an Marmara Bölgesi’nde büyük bir deprem yaşanabileceğini ve son dönemlerde bu olasılığın giderek daha da artığını belirten uzmanlar, vatandaşları uyararak önlem almaya davet etti.
Yetkililerin yapı denetimlerini artırmaları gerektiğini her fırsatta vurgulayan deprem uzmanları özellikle İstanbul’a dikkat çekerlerken son dönemlerde suni depremlere ilişkin de birtakım iddialar ortaya atılmaya başlandı. Fransız deprem bilimcisi Xavier Le Pinchon, bu konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
YAPAY DEPREM ÜRETİMİ TARTIŞMALARINA DEĞİNDİ!
20 yılı aşkın süredir Türkiye’deki deprem hareketliliğini araştırdığını ifade eden Fransız deprem bilimci Xavier Le Pinchon, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 7.6’lık ikinci depremin öngörülemez olduğunu ifade eden Pincho, Anadolu’nun depremler sebebi ile 4 cm batıya kaydığına işaret etti. Son dönemlerde sıklık ile tartışılan yapay deprem üretimine de değinen Pinchon, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kürşat Oğuz’un sunduğu “Gelecek Fikirler Deprem Özel” programında konuşan Pinchon, yapay deprem üretimine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Yapay olarak bir deprem yaratamazsınız. Ancak depremin daha çabuk olması adına bir şeyler üretebilirsiniz. Faya su enjekte etmek ya da fayı delmek, depremin beklenenden önce gerçekleşmesine sebep olabilir. Fay düzlemine su enjekte edilirse direnç düşer. Ancak şimdiye kadar buna kimse cesaret edemedi.”
BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİNİ DEĞERLENDİRDİ!
Uzmanların senelerdir uyarılarda bulundukları olası İstanbul depremine de değinen Pinchon, şu ifadeleri kullandı: “İstanbul’un farklı bölgeleri depremden farkı düzeylerde etkilenecek. Çok sayıda Türk araştırmacı ve bazı Çinli araştırmacılar bu konuda birçok çalışma yürüttü. Burada önemli olan yapı üretme yönetmeliklerinin deprem tahminlerine uygun olarak düzenlenmesi. Ben Marmara depreminin 7.6 üzerinde meydana geleceğini düşünüyorum. Benim tahmininim o bölgede tek büyük deprem olacağından yana. Bazı meslektaşlarım 2 ya da 3 depremin olacağını öngörüyor. Hangi tarafın haklı çıkacağını tarih gösterecek. Levhaları incelediğimde Marmara’da fayın bütün hareketi, belli bir uzunlukta tek bir anda yapacağını tahmin ediyorum.”