Grip aşısında yeni dönem
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, gripte bulunan ‘B’ virüsünün artması üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yıl 4’lü influenza aşısını öngördüğünü belirterek, aşının Türkiye’deki eczanelerde
Türkiye ’de çocuklardaki aşı oranının yüzde 98’e kadar çıktığını, yetişkinlerde ise bu oranın yüzde 7 olduğuna dikkat çeken Ünal, tüm yetişkinleri grip aşısı olmaya davet etti. Günal ayrıca, çocuklarda antibiyotik kullanımına da değinerek, çocukluk çağında fazla antibiyotik tüketiminin ileride obeziteye yol açtığını söyledi. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından düzenlenen 19. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi Antalya ’da başladı. Hipertansiyon, obezite, mevsimsel grip, behçet hastalığı gibi hastalıkların ele alındığı kongrede konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye’deki aşı oranlarıyla ilgili detayları paylaştı, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yıl ilk defa uygulamaya soktuğu 4’lü İnfluenza aşısıyla ilgili de bilgiler verdi. Güner ayrıca, çocukluk çağında bilinçsizce kullanılan antibiyotikle ilgili çarpıcı açıklama yaptı.
Çarpıcı aşı oranı: “Çocuklarda yüzde 98, erişkinlerde yüzde 7”
İlk olarak Türkiye’de yetişkin bireylerde grip aşısı oranının oldukça düşük olduğunu belirten Dr. Güner, çocuklarda ise başarının yüzde 97-98 bandında olduğuna dikkat çekti. Çocuklar için ‘başarılı bir sistemimiz var ama erişkinlerde bu başarıyı sağlayamıyoruz’ diyen Güner, “Mesela girip aşısını 65 yaş üstündeki kişilere ya da 65 yaş altı olup altta yatan diyabet, kronik akciğer hastalığı, astım, sol kalp yetmezliği, kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği, gebelerde eksojenobezitesi olan hastalarda yapmak gerekiyor. 65 yaş üstü ve diyabeti, kronik karaciğer, böbrek, sol kalp yetmezliği, astımı olan 34 milyon kişi var. Bu kişilerin her yıl grip aşısı yapılması lazım. Halbuki bakıyorsunuz, ülkemizde kullanılan grip aşısı sayısına en yüksek olduğu yıllarda 2,2 veya 2,3 milyon, böldüğünüz zaman yüzde 7 gibi bir oran çıkıyor. Gelişmiş ülkelere bakıldığında mesela İngiltere ’de hedef yüzde 75, yüzde 71’e ulaştı. ABD ’de hedef yüzde 65, yüzde 60’a ulaştı. ABD’de tüm toplumda grip aşılanma oranı yüzde 45. Bizim yüzde 7 nerede yüzde 65 nerede. O nedenle diyorum ki Türkiye’de erişkin aşılamayla ilgili sorunlarımız var” ifadesini kullandı.