Günlük 1.500 TL yevmiye ile çalışacak çok acil işçiler aranıyor!

Günlük 1.500 TL yevmiye ile çalışacak çok acil işçiler aranıyor!

Hatay'da deprem sonrası hasarlı binaların onarılması için çalışmalar devam ederken, inşaat sektörü işçi ve usta bulmakta zorlanıyor. Günlük yevmiyeler 1500 lirayı bulmasına rağmen, bölgeye yeterli sayıda eleman gelmiyor.

Hatay, 6 Şubat'ta meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Depremde binlerce bina hasar gördü, binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce insan da evsiz kaldı.

Deprem sonrasında Hatay'dan ayrılan depremzedeler, yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına az bir süre kala geri dönmeye başladı. Ancak birçok depremzedenin evinde hasar var ve onarılması gerekiyor. Bu durum, inşaat sektöründe yoğun bir iş talebi yarattı. Ancak iş talebi kadar iş gücü bulunamıyor. Antakya'da inşaat ustası yevmiyeleri günlük 1500 lirayı bulmasına rağmen işçi ve usta bulmakta sıkıntı yaşanıyor.

Antakya İnşaatçılar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Şu an Antakya'da yevmiyeler 1500 ve üstü bu şekilde. Bu her sektörde değişiyor tabii ki ama ortalaması yani 1500 lira şu an Antakya'da geçerli. Ama yeteri kadar eleman bulamıyoruz. Deprem sonrasında iş göçü oldu. Birçok usta ve işçi bölgeden ayrıldı. Şimdi geri dönmelerini bekliyoruz."

Yılmaz, bölgeye Diyarbakır, Bingöl, Adana, Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından usta ve işçilerin geldiğini ancak bunların da yetersiz kaldığını belirtti.

"Deprem bölgesinde hayli bir iş yoğunluğu var. Hasarlı binaları onarmak için çok sayıda usta ve işçiye ihtiyacımız var. Ama o kadarını bulamıyoruz. Yeterince eleman bulamıyoruz."

Bingöl'den gelen inşaat ustası Ahmet Özdemir ise şunları anlattı:

"Bingöl'den geldim. Burası şu anda Hatay bölgesi deprem bölgesidir. Biz de buraya çalışmaya geldik. Tabii ki burada büyük sıkıntılar var. Usta bulamıyoruz, işçi bulamıyoruz. Günlük yevmiye 1500 lira ama o da yetmiyor. Çünkü burada yaşam koşulları çok zor. Depremden dolayı birçok yerde elektrik, su, doğalgaz yok. Konaklama imkanları da kısıtlı. Bu yüzden burada çalışmak isteyen çok az insan var."

Özdemir, depremzedelerin mağduriyetinin giderilmesi için devletin inşaat sektörüne destek vermesi gerektiğini söyledi.

"Devletin buraya el atması lazım. İnşaat sektörüne teşvik vermesi lazım. İşçi ve usta getirmesi lazım. Yoksa bu işler bitmez. Depremzedeler daha çok mağdur olur."