Hırsız Alarm Sistemleri Yapısı ve Bileşenleri

Hırsız Alarm Sistemleri Yapısı ve Bileşenleri

Büyükşehirlerin gün geçtikçe yoğun nüfus artışına maruz kalması ile beraber hırsızlık vakalarının da artmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla pek fazlaca hane ve işletmelerin Hırsız Alarm Sistemleri şeklinde Uyarı Ve İhbar Sistemlerine olan talep de arttı.

Hırsız Alarm Sistemi, ev ve işyerleri şeklinde alanlarda hırsızlık, tehdit, gasp, yangın, sağlık problemi şeklinde oluşan tehlikeli durumlarda ihtar verip yetkililerden yardım çağırmayı sağlayan Elektronik Güvenlik Sistemidir.

Can ve mal güvenliğini ciddi anlamda tehdit eden olaylara karşı Hırsız İhbar Sistemlerini kurdurmak mekanlarda güvenilir ve rahat bir ortam sağlar. 

Birçok alanda kullanılmakta olan Hırsız Alarm Sistemleri bilhassa kapı, pencere şeklinde tehlike arz eden giriş alanlarının civarlarında yer almaktadır. 

YAPISI VE BİLEŞENLERİ

Hırsız İhbar Sistemlerinin Yapısını iletim geçiren açık oturum, tuş ekibi ve Ses Odaklı Siren şeklinde üç ana bileşenler oluşturur. Diğer bileşenler ise; Keypad, Hareket Dedektörü (PIR), Manyetik Kontak, Darbe Dedektörü, Cam Kırılma Dedektörü, Panik Butonu, Siren, Harici Siren, Dahili Siren ve GPRS İletişim Modülüdür. 

Tüm Alarm Sistemlerinde aynı ekipmanlar kullanılmaz. Uygulanacak olan alanın keşfi ve cevabında gereksinimler doğrultusunda emniyet açıklarını kapatmak amaçlanmaktadır. 

Kullanılan alanlara ve öğrenci göre Ses Odaklı Siren ve Sensör sayısı arttırılabilir. Alarm Paneli, bütün ekipman ve aksesuarların birleştiği yer olarak, bütün detektörlerin birbiri ile haberleşmesini sağlar. Güvenlik Alarm Sistemlerinde olan, Hırsız Alarm Sistemini çalıştırır ve yönetir. 

Hırsız Alarm Paneli Seçiminde minimum kullanılacak detektör adedince zone sayısının olması gerektiği mühim bir noktadır. Bu biçimde tehlike anında alarmın geldiği bölgeyi net olarak bilinmesi sağlanır. 

Manyetik Kontak, kullanılan iç ve dış mekanlara oluşturulan pencere ve kapılara uygulanarak açılması niteliğinde iletim geçiren alarm paneline sinyal vererek alarm mekanizmasını uyarmaktadır. Bu kontaklar iki parçadan oluşmaktadır bir tanesi kapı ve pencere şeklinde oluşturulan mekanizma üstüne öteki ise duvara durağan bölümüne entegre edilir. 

Kablolu Alarm Sistemleri ve Kablosuz Alarm Sistemleri için Kablolu Manyetik Kontak ve Kablosuz Manyetik Kontak çeşitleri bulunmaktadır. Hareket Dedektörü (PIR Dedektörü), kurulu olan alandaki hareketlenmeleri algılayarak Alarm Paneline sinyal gönderme görevini yerine getirirler. 

Harekete kırılgan olan bu dedektörler, Hayvan Algılamayan Hareket Dedektörleriçeşidi hayvan bulunan ev ve iş yerlerinde güvenle kullanılabilir. Kablolu Hareket Dedektörlerive Kablosuz Hareket Dedektörleri kablolu ve kablosuz alarm sistemlerinde kullanılır. 

Cam Kırılma Dedektörü, cam kapı ve cam pencere şeklinde yerlerden giriş yapılabilmesi niteliğinde camın kırılma sesi algılanarak Alarm Paneline sinyal gönderir. Kablolu ve kablosuz sistemlerde Kablolu Cam Kırılma Dedektörü ve Kablosuz Cam Kırılma Dedektörü bulunmaktadır. 

Panik Butonu, manuel kullanımına da imkan sağlayarak tehlike anında kullanıcı tarafında butona basılması halinde lüzumlu kurumlara ihtar vermektedir. 

ÇALIŞMA PRENSİBİ

Özellikle Hareket Sensörüile çalışan Hırsız Alarm Sistemleri anında hareketi algılar, sensörlerin gönderilmiş olduğu sinyallerin Alarm Sinyaline dönüşmesi sağlanır, alarm devreye girdiğinde içeride ve dışarda sirenler bağırmaya adım atar ve anında Alarm Takip Merkezi devreye girer. 

Hırsız Alarm Sistemlerine Gaz Algılama Dedektörü, Su Basma Dedektörü, Duman Algılama Dedektörleri de bağlanarak gaz sızıntısı, su baskınları, yangın idrak etme şeklinde fonksiyonları yerine getirmek için de kullanılabilir. Acil durumlarda panik butonu yardımıyla doğrudan olarak ambulans yahut itfaiye yönlendirmesi sağlanabilir. 

ÖZELLİKLERİ

Kablolu Hırsız Alarm Sistemleri ve Kablosuz Hırsız Alarm Sistemleri olarak iki gruba ayrılan Hırsız Algılayan Sistemler emek verme prensibi ve işleyişleri açısından aynıdırlar. Aralarındaki tek ayrım ana açık oturum ile dedektörler arasındaki iletişimin Kablolu Hırsız Alarm Sistemlerinde DT8 kablo ile yapılıyor olması ve Kablosuz Alarm Hırsız Alarm Sistemlerinde ise Hırsız Alarm Paneli ile dedektörler içinde iletişimin RF radyo sinyalleri ile yapılmasıdır. 

Kablo çekmenin zor olduğu yerlerde kablosuz sistem tercih edilebilir. Mekanda bulunan telefon hattı yahut web hattı aracılığı ile çalışmaktadır. 

Mesaj uygulamasına sahip olması ile ev yahut iş yeri sahiplerine tehlike anında ileti olarak gönderilebilmektedir. Bu uygulamanın aktifleştirilmesi için kişilerin telefon numaralarının alarm sistemi hafızasına kayıt edilmesi gerekmektedir. 

Hırsızlık haricinde oluşacak herhangi gaz sızıntısı, su baskınları, yangın şeklinde öteki tehlikelerin de haberdar edilebilme özelliğine sahiptir. 

Güvenli ev ve emek verme yaşamı sunan bu sistemler, evde yahut kurumlarda bulunulmadığında bile dış tehlikelere karşı o mekanı güvende tutmayı sağlar. 

“Tehditlere karşı anında çözüm üretilebilen Gazi Information Teknoloji Hırsız Alarm Sistemleri uzmanlığı ile dışarıdan gelebilecek olan her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı durumda bulunun.”

Kaynak:Haber Kaynağı