Hızlı zayıflatıyor, hücreleri yeniliyor: tek öğün beslenme doğru uygulandığında son derece faydalı!

Hızlı zayıflatıyor, hücreleri yeniliyor: tek öğün beslenme doğru uygulandığında son derece faydalı!

Son zamanlarda zayıflamak isteyenlerin gözdesi haline gelmiş olan tek öğün beslenmenin ne demek olduğu, yararları ve zararları Diyetisyen Gözde Karaca tarafından açıklandı.

Zayıflamak isteyen kişilerin son zamanlarda hayatına girmiş olan aralıklı oruç, genel olarak 16:8 formu ile biliniyor. Yani 16 saat aç kalan kişiler, 8 saat düzenli ve dengeli beslendiğinde son derece hızlı kilo veriyor. Tek öğün beslenme de ise 23 saat ara ve1 saat beslenme hedefleniyor. Dünyada ‘One meal a day’ ya da ‘OMAD’ adıyla bilinen te öğün beslenmeyi açıklayan Diyetisyen Gözde Karaca ise, bu beslenme tipinin faydaları ve zararlarına ayrı ayrı dikkat çekti.

Posta Gazetesi’ne özel bir röportaj veren Diyetisyen Gözde Karaca, “One meal a day yani OMAD olarak da nitelendirilen beslenme şekli olan tek öğün beslenme bir saat yeme penceresi 23 saat ara şeklinde uygulanmaktadır. Kişinin istediğine bağlı olarak belirlediği yarım saat ya da bir saatlik yemek yeme süresi vardır kalan 23 saat boyunca açlık uygulanmaktadır. 23 saatlik periyotta sıvı tüketimi serbest tutulmuştur. Yemek yeme saatinin genelde aynı saate denk gelmesi beklenmektedir. Öğün içeriklerinin dengeli olması önerilmektedir” diyerek, tek öğün beslenmenin felsefesini anlattı. Ardından Diyetisyen Karaca, açıklamaları ile tek öğün beslenmenin fayda ve zararlarını gözler önüne serdi.

AÇLIK SÜRESİ UZADIKÇA OTOFAJİ VE HÜCRESEL YENİLENME ARTIYOR

Şimdilerde oldukça popüler zayıflama yöntemlerinden biri olan tek öğün beslenmenin vücuda pek çok faydası bulunduğu ortaya çıktı. Bunları paylaşan Diyetisyen Gözde Karaca ise, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Aralıklı orucun en sık uygulanan 16:8 formu için yapılan çalışmalardan elde edilen artan insülin hassasiyeti ve düşen serum insülin seviyesinin metabolizma sağlığını iyileştirmesi, iştahın baskılanması ve enerji seviyelerinin artışı gibi olumlu sonuçların tek öğün beslenme için de geçerli olduğunu düşüncesi bulunmaktadır. Açlık süresi uzadıkça otofaji ve hücresel yenilenmenin arttığını ve keton seviyelerinin yükseldiği bilinmektedir. Bu sayede kilo kaybı, hücre yenilenmesi gibi olumlu etkiler ortaya çıkmaktadır.”

YETERSİZ PROTEİN ALIMI RİSK OLUŞTURABİLİR

hizli-zayiflatiyor-hucreleri-yeniliyo-tek-ogun-beslenme-dogru-uygulandiginda-son-derece-faydali.png

Tek öğün beslenmenin yararları gibi zararlarını da diyet yapmayı planlayanlar için anlatan Diyetisyen Gözde Karaca, “Öğün içerikleri dengeli planlanmazsa yetersiz protein alımı ortaya çıkabilmektedir. Uzun süreli proteinden fakir beslenmek ise uzun vadede kas kayıplarına neden olacak ve bağışıklığı zayıflatacaktır. Yine aynı şekilde dengesiz tüketilen öğünde enerjiden yetersiz kalınması durumlarında uzun vadede metabolizma hızı bozulacak ve hızlı kilo alımı gibi sorunlar ortaya çıkacaktır” diyerek, oruç sistemli beslenmelerde mutlaka dengeli bir beslenme programının güdülmesi gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan Diyetisyen Karaca, tek öğün beslenmenin diğer zararlarını ise şu şekilde açıkladı:

“Tek öğünde fazla besin tüketimi ile şişkinlik, hazımsızlık, gastrit gibi sindirim sorunları ortaya çıkabilmektedir. Oldukça agresif bir beslenme tarzı olan uzun süreli açlık ile kişinin aç kalmaya teşvik edilmesi yeme bozukluğuna da sebebiyet verebilmektedir.”