İstanbul’da deprem için hazırlıklara hız verildi
İstanbul’da 12 ilçede deprem için hazırlıklara hız verildi. Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, ilçedeki riskli binaların yenilenmesi ve deprem anında vatandaşların güvenliğini sağlamak için yapılan çalışmaları anlattı.
İstanbul’da deprem gerçeği ile yüzleşen vatandaşlar, can ve mal güvenliği için tedbir almaya çalışıyor. AFAD’ın raporunda riskli kategoride gösterdiği 12 ilçedeki hazırlıkları yerinde incelemeye devam ediyoruz. Bu seferki durağımız en temel sorunu zemin ve bitişik nizam binalar olan Bahçelievler.
Riskli Binalar Yenileniyor
Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, ilçede depreme dayanıklı bina stokunu arttırmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Deprem sonrasında Bahçelievler’de 9 bin bina yenilendiğini belirten Bahadır, “Biz geldiğimizden beri de yaklaşık 2 bin bina yenilendi. Yani 4 yılda 620 bin nüfuslu ilçemizde yapı stokunun yüzde 10’unu yenilemiş olduk.” dedi.
Bahadır, ilçede yapılan binaların kalitesinin de arttığını vurguladı. “Büyük evde yaşamaktansa, yaşayıp ölmektense daha küçük evde Japonya’daki gibi sağlam binada küçük evde hiçbir şey olmaz.” diyen Bahadır, vatandaşların bu konuda bilinçlendiğini ifade etti.
Yarısı Bizden Projesine Yoğun İlgi
Bahadır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Yarısı Bizden” projesine de değindi. Proje kapsamında riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması için devletin yüzde 50 hibe desteği verdiğini hatırlatan Bahadır, “Bu projeye ilçemizden 26 bin 582 başvuru yapıldı. Bu sayıyla İstanbul’da ilk sırada yer aldık.” diye konuştu.
Bahadır, projenin hayata geçmesi için gerekli çalışmaların devam ettiğini kaydetti. “Hedefimiz hükümetimizle birlikte parsel bazlı olmadan bina bazlı insanları çürük binalardan alıp sağlam binalara taşımak.” dedi.
Deprem Anında Parklar Can Simidi Olacak
Bahadır, deprem anında vatandaşların güvenli bir şekilde toplanabileceği alanlar oluşturduklarını da söyledi. İlçede bulunan parklara deprem anında yayın yapacak canlı sistem kurduklarını belirten Bahadır, “İnsanlar orada biriksin diye her parkımızda vatandaşlarımızın çocuklarına, eşlerine sinyal gönderebilecekleri, şarjlarını doldurabilecekleri, telefonlarının internetinin olabileceği sistem kurduk.” dedi.
Bahadır, ayrıca parklarda deprem sonrası ihtiyaç duyulabilecek su, battaniye, çadır gibi malzemelerin de hazır bulundurulduğunu ifade etti.