İstanbullular için kritik uyarılar yapıldı! Alman profesörler İstanbul depremi için tarihi açıkladı

İstanbullular için kritik uyarılar yapıldı! Alman profesörler İstanbul depremi için tarihi açıkladı

Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem afeti sonrası binin aşkında artçı depremler olurken uzmanlar tarafından açıklamalar da gelmeye başladı.

İstanbullular için kritik uyarılar yapıldı! Alman profesörler İstanbul depremi için tarihi açıkladı - Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem afeti sonrası binin aşkında artçı depremler olurken uzmanlar tarafından açıklamalar da gelmeye başladı. Bu doğrultuda Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen deprem sonrasında ülke genelinde milli yas ilan edilirken büyük İstanbul depremi de sık sık gündeme gelmeye devam ediyor.

Kahramanmaraş bölgesinde gerçekleştirilecek olan deprem sonrasında da bunu tahmin eden Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremi için de vatandaşları uyarmaya başladı. Görür tarafından başlatılan uyarılar sonrasında Alman deprem uzmanlarının da İstanbul depremi hakkında konuştuğu ve deprem analizleri de korkuttuğu ifade edildi.

Ülke genelinde Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi içerisinde İç Anadolu bölgesinde de yakın gelecek veya büyük depremlerin de meydana geleceğine dair uyarılar yapıldığı açıklandı.

DW Türkçe medya mensupların da yer alan haberlere göre Alman uzmanların çıkan bu karar sonrasında da İstanbul'da büyük depreme dair de olasılıklı tahminlerini yapmaya başladı.

Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi’nden Heidrun Kopp, bölgedeki son büyük depremin 1766’da meydana geldiğini belirterek o zamandan beri İstanbul’da gerginliğin giderek arttığını dile getirdi. Kopp, Kuzey Anadolu fay hattı bölgesinde şu anda dört metreye varan bir hareket açığı bulunduğunu belirterek, “Bu çok fazla” ifadelerini kullandı.

ZEMİNİN SAĞLAM OLMASI GEREKLİ

Kopp, Kahramanmaraş’taki depremde olduğu gibi birikmiş gerginliğin tamamının bir anda boşalmasının İstanbul’da da ağır sonuçları olacağını söyledi.

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nden Marco Bohnhoff da “Orada 7,4’e varan büyüklükte bir deprem gecikmiş durumda” dedi. Bohnhoff, İstanbul’un doğrudan bir fay hattının üstünde olduğunu dile getirirken, zeminin birçok bölgede sağlam olmadığını söyledi: “Böylesi yumuşak zeminlerde, bazen sıvılaşma efektleriyle güçlü yer hareketleri olabilir.” dedi.

Deprem uyarıları vatandaşlar tarafından yapılırken bu süre içerisinde de yeni açıklamalar tüm yurt engelini ilgilendiriyor.