İsveç Başbakanı geri adım attı: Türkiye'yle ilgili açıklamam yanlış anlaşıldı

İsveç Başbakanı geri adım attı: Türkiye'yle ilgili açıklamam yanlış anlaşıldı

NATO giriş sürecinde Ankara yönetimi ile müzakere sürecinde kaygı ve endişelere karşı yöneltilen taleplerin yerine getirilemeyeceğine karşı kullandığı üsluptan geri adım atan Kristersson, açıklamalarında yanlış anlaşıldığı söyledi.

İsveç Başbakanı geri adım attı: Türkiye'yle ilgili açıklamam yanlış anlaşıldı - Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası NATO'ya katılmak isteyen İsveç, 28-30 Haziran tarihlerinde İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen toplantıda Türkiye-Finlandiya-İsveç arasında imzalanan üçlü muhtırada belirtilen maddeleri yerine getirmekle yükümlü olacağını ifade etmesinin ardından işleyen müzakere sürecinde ülkesinde barındırdığı terör örgütü YPG/PKK mensubu teröristleri iade etmede geçtiğimiz günlerde geri adım atmıştı. Ancak açıklamalarından geri adam attı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'nin taleplerini karşılayamayacaklarını söylemişti. Ülkesinin askeri gücü zayıflığını NATO'ya katılarak İskandinavya'da Rusya tehdidini önleme girişimlerinde örgütte Türkiye engeline takıldı. ABD'nin arabulucuğunu üstlenmeye çalıştığı ama Ankara yönetiminin izin vermediği işleyen süreç mekanizmasında NATO diplomasisi istenildiği seviyede ilerliyor. Taraf ülkeler mutabık kıldıkları maddeleri yerine getirmekte geri adım atması NATO'ya giremeyecekleri nedeniyle geri adım atan Kristersson, Türkiye ilgili açıklamam yanlış anlaşıldı diyerek yeni açıklamada bulundu.

'KARARLARINA SAYGIMIZ SONSUZ'

İsveç'in askeri ittifaka üyeliği Türkiye'den geçiyor. Kristersson, geçtiğimiz günlerde talihsiz açıklamaları sonrası geri adım atarak, 'Türkiye, yapacağımızı söylediğimiz şeyi yaptığımızı teyit ediyor ama yapamayacağımız ya da vermek istemediğimiz şeyleri istediklerini de söylüyor.

Türkiye için söz verdiğimiz şeyi tam olarak yaptığımızı gösterdik. Bu, temelde çok iyi gidiyor. Türkiye'nin de bunu görüşmelerimizde teyit ettiğini düşünüyorum. Türkiye'nin ve diğer 30 NATO ülkesinin onaylayıp onaylamama konusunda kendi iç kararlarını vermelerine saygımız sonsuz. Ülkelerden çok güçlü destek hissediyoruz.' ifadelerini kullandı.

123.png

Avrupa Birliği üyesi Macaristan, Türkiye'nin takındığı tavır ve tutumun sergilemeyi tercih ederek İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini henüz onaylamayacağını belirtti.

Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri karşılanana kadar İsveç'in üyeliğine onay verilmeyecek. Konu üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin onay vermesi halinde İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreçleri sonlanacağına inandığını söyledi. Stoltenberg, NATO müttefik ülkeleri arasında Türkiye kadar hiçbir ülkenin terörden yara almadığını, bundan dolayı NATO müttefikleri ve İsveç ile Finlandiya'nın bu konuda üzerinden daha fazla çalışması gerekliliğine vurgu yaptı.