Kalp çarpıntılarına dikkat!

Kalp çarpıntılarına dikkat!

Zaman zaman karşılaştığımız kalp çarpıntılarının altında yatan sebepleri sizler için derledik.

Yaşadığımız, göğüs ve karın bölgesinin üst tarafında kalbin hızlı ve düzensiz bir şekilde atması durumuna çarpıntı denir. Yaygın bir şikâyet olmasına rağmen her zaman ciddi bir rahatsızlığa işaret değildir. Fakat olağan dışı bir durum olduğundan o an yaşadığımız endişe de çarpıntı süresi uzatır. Bu durum heyecan, üzüntü, gerginlik, stres, korku ve beslenme ilgili olabilir. Bazen de kahve ya da çayı fazla içtiğinizde de olabilir. Kalp çarpıntısının ciddi bir hastalıktan kaynaklandığı zamanlarda halsizlik, baş dönmesi, göğüste sıkışma ve nefeste zorlanma gibi şikâyetlerde olması endişe verici olabilir.muhammed-yenigul-001.png

PSİKOLOJİK NEDENLER

Çarpıntının sinirsel olduğu zamanlarda fenalık geçiriyor hissine kapılıyor gibi derin derin nefes alırız. Buna endişe de eklenince bütün güne yayılacak kadar uzun sürebilir. Ani korku, şaşkınlık ve kaygı durumlar vücutta adrenalin hormonu salgılanır ve kalp atışımız hızlanır.

ARİTMİ (KALP RİTMİ BOZUKLUĞU)

Kalp ritmi bozukluğunun sebep olduğu bazı çarpıntılar da vardır. Dakikada 50 ila 100 arasında değişebilir. Aritmi bu sayının ya düşük ya da fazla olmasıdır. Sigara stres ve anemi de aritmiye sebep olabilir. Alerji, diyet veya kalp ilaçları ve bazı bitkisel takviye ürünler de kalp çarpıntısına yol açabilir.

KAFEİN, NİKOTİN

Artık bu iki illetin günümüz hastalıklarının temel sebebi olduğunu biliyoruz. Maalesef alışkanlık yaptıklarından insanlar kendilerini kolaylıkla kurtaramıyorlar. Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler, sigara veya enerji içecekleri fazla miktarda tüketildiğinde çarpıntıya sebep olur. Özellikle enerji içeceklerini bazı gençler alkol ve sigarayla birlikte içerken kendilerine ne kadar zarar verdiklerini farkında değiller.

TİROİT BEZİNİN FAZLA ÇALIŞMASI

Tiroit bezi adlı organ, tiroit hormonunu çok fazla ürettiğinde Hipertiroiti ya da zehirli guatr denilen rahatsızlık ortaya çıkıyor. Bu da kilo kaybı, asabiyet, çarpıntı gibi şikâyetlere neden olur. Tiroit hormonu vücuttaki her hücrenin oksijen ve enerji kullanımını denetler. Tiroit hormonu fazlaysa hücrelerde oksijen ve enerji oranı artacak demektir.