Malatya ve İstanbul için korkutan deprem uyarısı! 7 üstü şiddetinde bir depremi tetikleyebilir

Malatya ve İstanbul için korkutan deprem uyarısı! 7 üstü şiddetinde bir depremi tetikleyebilir

Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Malatya’da meydana gelen deprem ve olası Marmara depremi hakkında soruları cevapladı. Pampal, İstanbul’da beklenen depremin büyüklüğünü 7 civarı olarak tahmin ettiğini söyledi.

Malatya’da 5,3 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından, olası Marmara depremi ve İstanbul’un risk durumu gündeme geldi. Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, bu konularla ilgili soruları cevapladı.

Malatya’nın hem doğusunda hem kuzeyinde hem de batısında faylar olduğunu belirten Pampal, 7 şiddetinde bir depremin olması durumunda bu fayların tetiklenebileceğini ve daha büyük depremlere yol açabileceğini söyledi. 6 Şubat’ta yaşanan iki depremin de bu şekilde gerçekleştiğini ifade eden Pampal, özellikle Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Erzincan illerinin bulunduğu bölgenin hassas olduğunu vurguladı.

İstanbul’da beklenen depremle ilgili ise Pampal, 17 Ağustos 1999’dan sonra yapılan bir çalışmada, içinde bulunduğumuz 30 yıl içinde yüzde 65 ihtimalle olacak öngörüsünün dayanak noktası olduğunu söyledi. Orta Marmara fayının enerjisini tamamladığı ve kırılacağı varsayımından hareketle, bugünlerde ya da yakın yıllarda bir deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Pampal, İstanbul’da yaşanacak depremin büyüklüğünü ise 7 civarı olarak tahmin ettiğini belirtti. Kırılmamış parçanın boyutunun net olarak bilinmediğini ancak denizaltı çalışmalarıyla tespit edildiğini aktaran Pampal, bu parçanın kırılmasıyla ortaya çıkacak enerjinin büyük hasara neden olabileceğini dile getirdi.

Pampal, Celal Şengör’ün İstanbul’u terk edeceğini açıklamasına da değindi. Şengör’ün ülkemizin yetiştirdiği çok önemli bir bilim insanı olduğunu ve görüşlerine değer vermek gerektiğini söyleyen Pampal, ancak Şengör’ün en kötü ihtimali dikkate alan bir görüşe sahip olduğunu da ekledi. Pampal, Şengör’ün dayandığı Fransız bilim insanlarıyla ortak çalışmalarının olduğunu ve denizaltı verilerinin bunu desteklediğini ifade etti.

Pampal, İstanbul’da depreme karşı alınması gereken önlemler konusunda ise şunları söyledi: “Depremden korunmanın en önemli yolu sağlam binalarda yaşamaktır. Binaların statik ve proje uyumunu kontrol etmek gerekir. Deprem anında panik yapmadan doğru davranmak gerekir. Deprem çantası hazırlamak ve acil durum planları yapmak gerekir. Deprem sonrasında ise hasarlı binalara girmemek ve resmi kaynaklardan bilgi almak gerekir.”