MKE tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Hibrit E-Fırtına Kundağı Motorlu Obüs göz kamaştırıyor
MKE tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Hibrit E-Fırtına Kundağı Motorlu Obüs, 1.300 beygirlik güç grubuna sahip olacak. 4 saatte hızlı sarj olması hedefleniyor.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bakanlık bağlısı Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun Ankara Elmadağ’daki Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikasında incelemelerde bulundu. Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere’nin de hazır bulunduğu ziyarette Bakan Akar ilk olarak MKEK tarafından üretilen silah ve mühimmatın yer aldığı sergiyi gezdi. Bakan Akar, incelediği ürünler hakkında bilgi aldı.
Bakan Akar’a MKEK tarafından yürütülen AR-GE projeleri hakkında da bilgi verildi. MKEK’nin yürüttüğü Hibrit E-Fırtına Kundağı Motorlu Obüs projesi ilk kez kamuoyuna yansımış oldu. AR-GE projelerinin yer aldığı panoda görüldüğü üzere E-FIRTINA; 1300 beygirlik bir güç grubuna sahip olacak, 4 saatte hızlı sarj olabilecek.
MKEK tarafından yürütülen diğer AR-GE projeleri ise,
Hibrit M113 E-ZMA
76/62 mm Deniz Topu
Yakın Hava Savunma Sistemi (Phalanx benzeri)
Ocak 2021’de, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Millî Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ile Sakarya’da bulunan ve Fırtına obüslerinin üretildiği 1’inci Ana Bakım Fabrikası Müdürlüğünde incelemelerde bulunmuştu. Bu ziyaret esnasında T-155 Fırtına kundağı motorlu obüs (KMO) sistemlerinin yeni nesli Fırtına NG’lerin ilk üç adedi Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmişti.
FIRTINA NG kundağı motorlu obüs (KMO) sistemi, T-155 Fırtına’nın geliştirilmiş sürümüdür. FIRTINA NG yeni yetenekler ve güncel teknolojilerle donatılmıştır.
FIRTINA NG bireysel özerkliğe dayanarak, geleceğin topçu muharebeleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı.
Uzun atış menzili, araç içi balistik bilgisayar, ataletsel navigasyon sistemi, elektrikle çalışan top ve kule hedefleme sistemi, elektrikle çalışan otomatik mermi yükleme sistemi, itici klima ünitesi FIRTINA NG’yi tamamen bağımsız ve mükemmel bir ateşleme varlığı olarak savaş alanına getirmektedir. Yüksek otomasyon derecesi, FIRTINA NG’nin görevini yerine getirmek için kısa sürede tepki vermesini ve insan gücünü azaltmasını sağlamaktadır.
Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracı
Elektrikli ZMA ile kez, 2 Ekim 2020 günü, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Millî Savunma Bakanı Yardımcısı Muhsin Dere ile 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünde inceleme ve denetlemelerde bulunduğu esnada görüntülenmişti.
Tank test pistinde Makina ve Kimya Endüstrisi (MKEK) Kurumu tarafından geliştirilen Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracı’na ilişkin MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere’den brifing alan Bakan Akar ve Komutanlar, seyir kulesine geçerek Elektrikli M113 E-ZMA’nın imkan ve kabiliyetlerinin gösterildiği testleri takip etmişti.
Elektrikli M113 E-ZMA
Elektrikli M113 E-ZMA ise MKEK tarafından TSK envanterindeki M113 sınıfı ZPT, ZMA ve GZPT’lerin teknolojik olarak geliştirilmesi kapsamında hazırlanan bir proje sonucu geliştirildi.
Proje ile söz konusu paletli araçların hibrit tahrik sistemi ile donatılarak insanlı ve insansız olarak kullanılabilecek, yeni nesil yazılım ve sistemlerle donatılmış, uzaktan kumandalı, çok az yakıt tüketen, bakım ve idame masrafı düşük, özellikle motor ve transmisyon konusunda yurt dışı bağımlılığının ortadan kaldırılması hedeflendi.
Projenin tamamlanmasıyla Türkiye, herhangi bir sınırlamaya takılmadan yeni nesil araçlara güç grubu tasarımı ve üretimi yeteneğine sahip ülkeler arasında yer alacak.