Otomobil sektörüne yeni sınırlamalar getirildi! Stokçuluk yapanlara 8 milyon lira ceza!

Otomobil sektörüne yeni sınırlamalar getirildi! Stokçuluk yapanlara 8 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı tarafından otomobil satışları için yani açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamada, otomotiv sektörünün üretim, tedarik ve lojistik sektörlerinde yaşanan sorunların ve pandeminin de otomotiv sektörünü de etkilediği belirtildi.

Açıklamada, otomotiv sektöründeki arz-talep dengesizliğinden yararlanarak stok elde etmeye veya spekülatif olarak fiyatları yükseltmeye çalışanların ortaya çıktığına dikkatleri çekti. Bakanlığın bu duruma engel olmak için oto satıcılarını yakından takip etmeye devam edeceği ve gerekli önlemlerin alınması için çalışacağını belirtildi.

Önlem almak için ne gibi adımlar atıldı? Haberin devamını yazımızda bulabilirsiniz…

Yeni sınırlamalar getirildi

Otomotiv pazarında aşırı ve mantıksız fiyat artışlarının ve stokçuluğun önüne geçebilmek için, ilk olarak 6 ay 6.000 km limiti olarak pazarlama ve satış kısıtlamalarıyla ilgili düzenleme yapıldığı ve bu düzenleme doğrultusunda denetimler gerçekleştirilmişti. Yapılan denetimlerin ardından aşırı ve adil olmayan fiyatlar için bu güne kadar otomobil yetkili bayileri ve oto galerilerine toplamda 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası verildiği bildirildi.

Stokçuluk yapanlara 8 milyon lira ceza

Otomobil satışlarında aracın liste fiyatının üzerinde olması ve müşterinin ek aksesuar almaya ya da takas yapmaya zorladığı anlaşılmıştı. Bunun üzerine 06.05.2023 tarihinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılarak satıcıların bu şekilde yaptığı oto satışlarının engellenmesi amaçlanmıştı.

Stokçuluk faaliyeti yaptığı tespit edilen otomobil satıcılarına Haksız Fiyat Değerleme Komisyonu tarafından 8.292.360 lira idari para cezası verdiği açıklandı.

1 Yıl Ticaretten Men Cezası

Stokçuluk faaliyetlerinde yapılan inceleme sonucunda, Ankara’da bir yetkili bayinin aracın liste fiyatının üzerinde elden ödeme yapılmasını talep ettiği, Bursa ve Adana’da bulunan satıcıların ise farklı bayilerindeki müşterilerini aksesuar almaya zorladığının tespit edildiği belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bu bayilere toplam 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezası kesildiği, söz konusu yetkili satıcıların ikinci el motorlu araç satışına ilişkin ticareti yetki belgeleri iptal edilerek geçersiz sayıldığı ve bu şirketlerin 1 yıl süreyle ikinci el araç ticareti yapmalarının yasaklandığı belirtildi.