Şevketibostan Otunun İnanılmaz Faydaları! İşte Yüzyıllık Mucize Şevketibostan Otuna Dair Bilinmeyenler…

Şevketibostan Otunun İnanılmaz Faydaları! İşte Yüzyıllık Mucize Şevketibostan Otuna Dair Bilinmeyenler…

Dilimize Farsçadan geçen şevketibostan otu aslen, ‘bahçenin şevketi’ anlamına gelmektedir. Akdeniz Bölgesi’ne özgü olan şevketibostan otu, birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Son dönemlerde popüler olan şevketibostana dair araştırmalarda giderek arttı

Akdeniz bölgesinde yetişen şevketibostan otu, tarih boyunca insanlar tarafından birçok farklı amaç için kullanılmıştır. Oldukça önemli bir bitki olan şevketibostan, yaprakları ve meyvesiyle tüketilebilmektedir. Son yıllarda sağlık açısından sıklıkla araştırılan şevketi bostan otu mineral, vitamin ve diğer besinler açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

Şevketibostan otu özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme ve kan şekerini düşürme gibi özelliklere sahiptir. şevketibostan, aslen Farsça kökenli olup bahçenin şevketi anlamına gelmektedir. Dilimize Farsçadan geçen bu isim hem yaprakları hem de meyvesi ile tam bir şifa kaynağıdır.

ŞEVKETİBOSTAN OTUNUN BİLİNEN FAYDALARI

1200x627-sevketi-bostan-otu-nedir-ne-ise-yarar-sevki-bostan-bitkisi-faydalari-1602499498398.jpeg

Şevketibostan otunda bulunan yüksek miktarda antioksidan, vitamin ve mineral kaynakları sindirim sisteminin düzenlenmesinde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde ve idrar yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Aynı zamanda şevketibostan otu, yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık problemlerini çözmektedir. Diyabet hastalarına da önerilen bir bitki olan şevketibostan, antioksidan içeriği sayesinde cilt yapısının daha genç ve sağlıklı kalmasına da yardımcı olmaktadır. Kalsiyum ve demir açısından oldukça zengin olan şevketibostan otu, kemik sağlığı ve anemi gibi kan hastalıklarına da iyi gelmektedir.

YAPRAKLARI YAZ AYLARINDA TOPLANIR

Şevketibostan otonom yaprakları genellikle yaz aylarında toplanır. Yaprakların toplanması sırasında bitkinin dallarını ya da gövdesine zarar verilmemesi büyük önem taşımaktadır. şevketibostan otunun meyveleri ise, sonbahar aylarında toplanmaktadır. Meyveler olgunlaştığında parlak turuncu bir renk alır ve kabukları sertleşir. Meyveler tek tek elle koparılarak toplanmalıdır. Meyvelerin kabukları soyulduktan sonra çiğ olarak tüketilebildiği gibi salataların üzerine ya da reçel yapımlarında da kullanılarak tüketilebilmektedir. Aynı zamanda bu meyveler ve yapraklar güneşli ve havadar bir yerde kurutulduktan sonra da saklanabilir. Kuruyan meyve ve yapraklar hava almayacak bir kavanozda uzun süre saklanabilir.

ŞEVKETİBOSTAN OTU TÜKETİMİNE DİKKAT

Sağlık açısından birçok yararı olan şevketibostan otunun fazla tüketilmesi bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Bu yan etkilerin başında yüksek miktarda oksalat içeren şevketibostan otunun, böbrek taşı oluşumuna neden olması yer almaktadır. Aşırı tüketimi mide bulantısı, kusma ya da ishal gibi semptomlara neden olabilmektedir. Özellikle hamile kadınların ve emziren kadınların bu otu tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışması gerekmektedir. Hamilelik döneminde tüketilen şevketibostan otu kasılmalara ve düşük riskinin artmasına neden olabilir. Yaprakların toplanması sırasında cilt tahriş işlerinin önlenmesi için mutlaka eldiven kullanılmalıdır.