SGK’dan yapılandırma borçlarına yeni madde! Tarih verildi!
Sosyal Güvenlik Kurumu yapılandırma borçları için yeni bir karar aldı ve borçlulara tarih verdi. SGK, borçlarını peşin veya taksitli olarak yapılandıranlardan, 3 Ağustos tarihine kadar ödemesi gereken tutarları eksik veya hiç ödeyemeyenler için...
Buna göre, borçluların 3 Ağustos'a kadar ödemelerini yapamamaları durumunda, bu tutarları ödeme tarihine kadar hesaplanan açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne uygulanacak indirimsiz tutarlarla birlikte ve toplam tutara geç ödeme zammı eklenerek ödeyebilecekleri duyuruldu.
SGK, yapılandırma ödemelerinde bu durumda katsayı uygulanmayacağını da belirtti. Bu karar, borçluların ödemelerini düzenli yapmamaları durumunda uygulanacak ek maliyetlerin önüne geçilmesi için alındı.
Son ödeme tarihi hakkında
Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarını tam olarak veya eksik ödeyenler için yeni bir ödeme süresi belirledi. SGK, 3 Ağustos tarihine kadar borçlarını ödemeyen veya eksik ödeyenler için son ödeme tarihini 31 Ağustos olarak açıkladı.
SGK'nın açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Kararı'yla yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksit ödeme süresi, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir düzenlemeyle 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Ancak sigorta primi ve yapılandırma borçlarının aynı tarihe denk gelmesi nedeniyle kurum tahsilat sisteminde yoğunluk yaşandı.
Bu yoğunluğun etkilerini azaltmak için, SGK yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitin son ödeme süresini 3 Ağustos'a kadar uzattı. Böylece borçlarını tam veya eksik ödeyen vatandaşlar, 3 Ağustos'a kadar ödemelerini gerçekleştirebilecekler.
Kuruma olan borçlar hakkında
Kuruma olan borçlarını peşin veya taksitli olarak ödeme seçeneğini tercih eden kişilerden, 3 Ağustos’a kadar ödeme gereken tutarı ödemeyen veya eksik ödeyenlerin, belirlenen tarih olan 31 Ağustos’a kadar hesaplanan Yİ-ÜFE tutarıyla birlikte gecikme zammını da ödemeleri gerekmektedir. Bununla birlikte, bu kişiler katsayı uygulamasından muaf tutulacak ve kanundan yararlanma hakkı elde edebilecektir.
Bunun yanı sıra, taksitle ödeme seçeneğini tercih eden ancak birinci ve ikinci taksitleri ödeyememiş olan işverenlerin veya sigortalıların, ödemelerini gerçekleştirebilmek için bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine başvurarak ödeme planlarını düzenlemeleri gerekmektedir.