Şu ana kadar 25 bin kişi için ‘kimliksiz suç’ sonucuna varılmış! ‘OHAL’de neyi bekliyorsunuz?

Şu ana kadar 25 bin kişi için ‘kimliksiz suç’ sonucuna varılmış! ‘OHAL’de neyi bekliyorsunuz?

OHAL Komisyonu’nun 100 bini aşkın müracaatın incelemelerini sürdürdüğü bilinirken, şu ana kadar 25 bine yakın başvuru sahibinin “suçsuzluğunun” tespit edildiği öğrenildi.

23 Ocak 2017 tarih ve 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, kuruluşundan aylar sonra 2017 Mayısında dönemin Adalet Bakan Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş başkanlığında üyelerini belirleyip Temmuz ayında da müracaatları almaya başlamıştı.

Abdülhamit Gül’ün Adalet Bakanı olmasıyla birlikte Selahattin Menteş’in Adalet Bakanlığı Müsteşarlığına getirilmesi üzerine, OHAL Komisyonu Başkanlığına Salih Tanrıkulu getirilmişti.

Komisyonun bugüne kadar incelemesini yaptığı başvurulardan 25 bine yakın kişinin FETÖ başta olmak üzere herhangi bir hukuk dışı yapılanmayla ilişkisine rastlanmadığı, yapılan ihraç işlemiyle 25 bine yakın kamu çalışanının mağdur edildiği yönünde tespitte bulunduğu öne sürüldü.

AVAZTÜRK’ün edindiği bilgilere göre; komisyon “kimliksiz suç” şeklinde nitelendirdiği FETÖ’ye dair hiçbir kritere rastlanmayan 25 bin civarında başvurucunun dosyasını tamamladı.

Komisyonun, başvurucuların dosyalarını ikiye ayırdığı, birinci kısımda Yargıtay’ın belirlediği 16 civarındaki FETÖ kriterlerine rastlananların, ikinci kısımda ise şüpheli konumunda olmakla birlikte hiçbir kritere rastlanmayanların bulunduğu öğrenildi.

Yapılan incelemeler sonucu hiçbir kritere rastlanmayan başvurucu sayısının 25 bin civarında olduğu, bunların “kimliksiz suç” tanımlamasıyla tasniflendiği ve bu kategoride olanlarla ilgili alınan ihraç kararlarının haksız olduğu, bu yöndeki komisyon kararlarının da Devlet Personel Başkanlığı ve başvurucuların kurumlarına gönderileceği belirtildi.

RAKAMIN FAZLALIĞI SÜRECİ GECİKTİRDİ

Öte yandan; Komisyonun 100 bini aşkın başvuru içerisinde şu ana kadar yaptığı incelemeler sonucu “mağduriyet” tespit edilenlerin sayısının 25 bin civarında olmasının devam eden mücadeleye zarar verebileceği gerekçesiyle tedirginliğe sebep olduğu ve komisyonun bu tedirginlikten kaynaklı açıklama yapmadığı, inceleme sonucu göreve iadesi gerekenlerin dosyalarının da zamana yayılarak Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili kurumlara gönderilmesi yönünde eğilimin ağırlık kazandığı öne sürüldü.

AVAZTÜRK