Suriye’de Halk Ayaklanmasının 13. Yılında Protestolar Alevleniyor
Suriye’nin İdlib şehri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde, halk ayaklanmalarının 13. yıldönümünde Esad rejimi ve HTŞ liderleri aleyhine protestolar düzenlendi. Halkın özgürlük ve adalet talepleri güçlenerek devam ediyor.
Suriye’de, halk ayaklanmalarının 13. yıldönümü vesilesiyle, muhaliflerin kontrolündeki İdlib şehri başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında halkın sesi yükseldi. Dünkü gösterilerde, hem Devlet Başkanı Beşar Esad hem de bölgeyi elinde tutan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Cevlani hedef alındı.
Fransız haber ajansı AFP’nin bildirdiğine göre, İdlib’de yüzlerce kişi sokaklarda “Cevlani ve Esad’a hayır!” sloganlarıyla yürüdü. Göstericiler, demokrasi ve özgürlük taleplerini güçlü bir şekilde dile getirdi.
35 yaşındaki Muhammed Harnuş, “Bizim devrimimiz herkese karşı, Beşar Esad ya da Cevlani fark etmez. Buradaki insanlar demir ve ateşle yönetilemez” diyerek, halkın özgürlük arzusunu vurguladı. 72 yaşındaki Halidiye Aga ise, oğullarından birinin rejim güçleri tarafından öldürüldüğünü, diğer ikisinin ise HTŞ’nin hapishanelerinde kaybolduğunu belirtti ve “Onları görmek ve yerlerini bilmek istiyorum. Gösteriye katıldım çünkü çocuklarım hapiste” dedi.
Esad rejiminin Rusya ve İran’ın desteğiyle geri aldığı bölgelerden kaçan muhalifler, İdlib’in nüfusunun yaklaşık üç milyona ulaşmasına sebep oldu. Suriye yönetiminin kontrolündeki bölgelerde de eylemler devam etti. Dürzi topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Süveyda’da, ekonomik koşulların iyileştirilmesi talebiyle 2020’den beri süregelen gösteriler, dün de devam etti.
Uluslararası toplum da Suriye’deki duruma sessiz kalmadı. ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa, halk ayaklanmalarının 13. yıldönümü münasebetiyle yayımladıkları ortak açıklamada, ağustostan beri yoğunlaşan gösterilerin 2011’deki talepleri yansıttığını vurguladı. Ayrıca, “Suriye’de savaş henüz bitmedi” denilerek, Esad yönetiminin siyasi çözüme yönelik adımlar atmadıkça ilişkilerin normalleştirilmeyeceği ifade edildi.
BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye’deki insani krizin derinleştiğini ve 16,7 milyon kişinin yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Pedersen, komşu ülkelerde yaşayan 5 milyondan fazla sığınmacı ve Suriye’de 7 milyonu aşkın yerinden edilmiş kişiye dikkat çekti.
2011’de başlayan ve Esad rejiminin sert müdahalesiyle alevlenen iç savaş, 500 binden fazla kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yoksulluk içinde yaşamasına neden oldu. BM rakamlarına göre, Suriyelilerin yüzde 90’ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Halkın özgürlük ve adalet talepleri, 13 yıl sonra bile güçlü bir şekilde devam ediyor.