Terör Örgütü PKK Ne Zaman Teslim Bayrağı Çekecek?

Terör Örgütü PKK Ne Zaman Teslim Bayrağı Çekecek?

Türkiye, 40 yıldır terör belası ile mücadele ediyor. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra strateji değişti ve terör örgütü PKK kaynağında yok edilmeye çalışılıyor. Bu inceleme haberimizde, uzman isimlerin görüşlerine yer veriyoruz.

Türkiye, yaklaşık 40 yıldır terör belası ile mücadele ediyor. Özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra strateji değişti ve terör örgütü PKK kaynağında yok edilmeye çalışılıyor. Peki, örgüt ne zaman teslim bayrağı çekecek? Bu inceleme haberimizde, uzman isimlere sorduk.

Türkiye’nin Mücadelesi ve Stratejisi

Türkiye, terör örgütü PKK ile mücadelesinde stratejik değişime gitti. Özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası, teröre karşı topyekün mücadeleye başladı ve o günden bugüne PKK’nın üzerindeki baskıyı hiç kaldırmadı. Bu baskının çok önemli sonuçları ortaya çıktı.

Türkiye, güvenlik operasyonlarını sadece terörist unsurlar üzerinden değil, sivil toplum örgütleri, siyaset ve işbirlikçiler üzerinden de yürüttü. Terör örgütünün toplumla olan bağını koparmaya devam etti. Terör örgütünün toplumla olan bağının kopması lazım. Dağdaki terörist üzerinden bağını kopartmak yetmez. Sivil toplum üzerinden veya siyasi partisi türevleri üzerinden veya işbirliği yaptıkları üzerinden bağı koparmak lazım. Bu, daha başka ve daha tehlikeli bir boyuta evrilen siyasallaşmasını önlemek için gereklidir.

Türkiye, aynı zamanda terör örgütünü kaynağında yok etmek için sınır ötesinde operasyonlar gerçekleştirdi. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla Suriye’de terör koridorunu bozdu. Pençe harekatlarıyla Irak’ta terör yuvalarını dağıttı. Özellikle PKK terörü için sembolik anlamdaki Kandil’e yakın yerlerde, hatta eteklerinde Türkiye’nin üsleri var.

Türkiye, terör örgütü PKK ile mücadelesinde kararlı ve cesur bir tutum sergiledi. Terör örgütü ve arkalarındaki güçlere ülkemizde ve bölgemizde göz açtırmayacak. PKK ile olan açık ve örtülü işbirliğine hemen son vermeleri gerektiği çağrısını buradan yineliyoruz.

Uzman Görüşleri

Terör örgütü PKK’nın teslim bayrağını çekmesi pek çok parametrenin, pek çok etkinin bir araya gelmesine bağlı. Bu konuda uzman isimlerin görüşlerini aldık.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Dr. Abdullah Ağar, kısa vadede Türkiye’nin güvenlik operasyonları dışında, örgütün sonlanması ya da kendini feshetmesi diye bir süreç olmadığını söyledi. Ağar, “Ancak Türkiye’nin operasyonları sayesinde pasifize ya da sonlanma süreci olabilir. Örgüt de faaliyetlerine devam edecek. Özellikle Suriye’de Amerika Birleşik Devletleri’nin himayesinde alan kontrolü yapmaya çalışıyorlar” dedi.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ahmet Kasım Han ise Türkiye’nin 2023 yılında Irak ve Suriye’de yeni harekatlar yapabileceğini belirtti. Han, “Türkiye Yeni Yüzyıl Kabinesi ve Türkiye Yeni Yüzyılının ana hedeflerinden biri terörü sonlandırmak, sıfır terör. Bu bir devlet politikası olarak söylendi. Bu açıklamadaki temel hedef Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’nin kuzeyinde ve dolaylı olarak Irak’ta verdiği destek” diye konuştu.

Gazeteci-Yazar Murat Yetkin de terör örgütü PKK’nın teslim bayrağı çekmesinin çok zor olduğunu ifade etti. Yetkin, “PKK, Türkiye’ye karşı mücadelesini bırakmak istese bile, arkasındaki güçler buna izin vermeyecektir. PKK, bölgedeki çatışmaların devam etmesi için bir araç olarak kullanılıyor” dedi.

Terör örgütü PKK, Türkiye’ye karşı 40 yıldır kanlı bir savaş yürütüyor. Ancak Türkiye, bu savaşta her zaman haklı olan taraf oldu ve olmaya devam edecek. Terör örgütünün teslim bayrağı çekmesi için Türkiye’nin mücadelesi de bitmeyecek. Türkiye, teröre karşı tek yürek olmuş bir millet olarak dimdik ayakta duruyor ve duracak.

PKK’nın Tarihi ve Yapısı

Terör örgütü PKK’nın temelleri 1973 yılında atıldı. 5 yıl boyunca Türkiye’nin o istikrarsız döneminde adım adım örgütlenme aşaması tamamlandı. 1978 yılında Diyarbakır’ın Fis köyünde kurulan terör örgütü PKK, 12 Eylül 1980 darbesiyle kendine yeni alan buldu. Ondan sonra bugüne kadar renk değiştiren, stratejik değişimlerde kendine yer edinen, bazı ülkelerin maşası olan bir örgüte dönüştü.

PKK, yaklaşık 40 yıl boyunca 40 binden fazla can kaybına, milyarlarca dolar kayba ve bitmeyen acılara sebep oldu. Şehitler, kurşunlara, bombalara hedef olan canlar, Türkiye’nin insan gücünün yok oluşu, öksüzler, yetimler… Bir ülkenin başına bela olan PKK terörü, Türkiye’nin güvenlik, huzur ve istikrarını tehdit etmeye devam ediyor.

Örgütün lideri Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında yakalanmasından sonra terör örgütü KCK yapılanması içinde yeniden yapılandı ve ağırlıklı olarak Suriye kolu (YPG) ve Irak’taki yapılanma (PJAK) üzerinde faaliyetlerine devam etti. Özellikle Suriye’de Amerika Birleşik Devletleri’nin himayesinde alan kontrolü yapmaya çalışan YPG, Türkiye’nin ulusal güvenliğini doğrudan tehdit ediyor.