Türkiye iklim değişikliği ile mücadelede 2022 şampiyonu

Türkiye iklim değişikliği ile mücadelede 2022 şampiyonu

Türkiye, iklim değişikliğinden korunmak ve sürdürülebilir bir çevreye katkıda bulunmak için 2022'yi kayda değer çabalarla uğurluyor.

İklim değişikliği, siyasetin ötesine geçen, çevresel, ekonomik ve sosyal etkileriyle toplumun her kesimini etkileyen bir konu. Bu nedenle Türkiye bu yıl iklim değişikliğiyle mücadelede acil ve etkin önlemler için kolları sıvadı. İklim değişikliğinin etkileri açısından en hassas bölgelerden biri olan Akdeniz havzasında yer alan ülke, afetlere, hava kirliliğine, sıcak hava dalgalarına, orman yangınlarına, kuraklıklara ve düşük yağışlara tanıklık etti.

2022 yılı, dünya ile birlikte Türkiye'nin de yeni politikalar, farkındalık kampanyaları ve kararlar ile iklim değişikliği ile mücadeleye başladığı bir yıl olmuştur.

Ülke, yenilenebilir enerji, atık yönetimi, ormanların genişletilmesi ve diğer birçok önlemin teşvik edilmesine yönelik samimi çabaların meyvelerini topladı. Türkiye, yenilenebilir enerji alanında son dönemde Avrupa'da beşinci, dünyada ise 12. sıraya yükselmiştir.

Türkiye'nin 2022 yılında iklim değişikliği ile mücadelesine ilişkin önemli çevresel gelişmeler aşağıdaki gibidir:

Türkiye'nin ilk iklim konseyi

Türkiye'nin merkez şehri Konya, 25 Şubat'ta ülkenin ilk iklim şurasına ev sahipliği yaptı ve yerel halk, 2053 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için Paris Anlaşması doğrultusunda bir yol haritası oluşturmak üzere bu tür etkinliklerin sayısının artırılmasını talep etti. Beş gün süren etkinliğe kamu kurumları ve üniversitelerden 1.000'den fazla temsilci, bilim insanı, iş insanı, çiftçi ve aktivist katıldı. Konferansın, iklim değişikliğinin insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadelede önemli ve faydalı bir adım olduğuna inanılıyor.

Eko iklim zirvesi

Dünyanın ilk Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi 30 Mart'ta Türkiye'nin başkenti Ankara'da başladı ve iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konuları gündemin ilk sıralarında yer aldı. Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi'ne (EKO İKLİM) gönderdiği video mesajında 2023 hedefini açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin "2053 net sıfır emisyon hedefi için ihtiyacımız olan" "Ulusal Yeşil Finans Stratejisi'ni 2023 yılı sonuna kadar" tamamlayacağını söyledi.

Çevre Haftası

2022 yılında Türkiye'de ilk kez 1-7 Haziran tarihleri arasında "Çevre Haftası" ilan edilerek önemli bir başarıya imza atıldı. Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilan edilen hafta, çevrenin korunması için farkındalık yaratmayı amaçlıyor. İlk etkinliğin teması, First Lady Emine Erdoğan tarafından savunulan bir kavram olan "sıfır atık" idi. Hafta boyunca, temayı vurgulamak için ülke çapında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ülkenin 81 ilinde eş zamanlı olarak "81 Milyar Adım" yürüyüşlerinin yanı sıra toplu fidan dikimleri, temizlik kampanyaları ve bisiklet turları düzenlendi. Etkinlikler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından koordine edilen sürdürülebilir bir çevrenin önemi konusunda özellikle çocuklar arasında farkındalık yaratmayı amaçlamıştır.

Orman yangınları

Bu arada Türkiye, iklim değişikliğinin etkilerini doğal afetler şeklinde hissetti. Bir dizi orman yangını, iklim değişikliğinin çevreye verdiği zararın en görünür biçimiydi. Bu yıl ülke, 12.000 hektardan fazla alana zarar veren 2.000'den fazla orman yangınıyla mücadele etti.

2021'de orman yangınlarında yaklaşık 140.000 hektar alanını kaybeden ülke, 2022'de daha dikkatli davrandı. Yangınla mücadele filosunu 17 yeni uçak, 16 helikopter ve dört insansız hava aracı ile güçlendirdi. Ayrıca, yangınları önlemeye yardımcı olmak üzere itfaiyeciler tarafından eğitilen binlerce gönüllüyü de işe aldı.