Türkiye’yi Kuduz Ülkesi İlan Ettiler: Valilikten Sokak Köpekleri İçin Yeni Talimat

Türkiye’yi Kuduz Ülkesi İlan Ettiler: Valilikten Sokak Köpekleri İçin Yeni Talimat

Başıboş köpek sorunu Türkiye’nin kabusu olmaya devam ediyor. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon sahipsiz hayvanın var olduğu tahmin ediliyor. Bu hayvanlar hem vatandaşlar hem de ülke imajı için büyük bir tehlike oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü ve ABD...

Türkiye’de sokaklarda rastlanan sahipsiz hayvanlar vatandaşlar için devam eden bir tehlike kaynağı olarak öne çıkıyor. Ülkemizde yaşanan yaralanmalar ve can kayıpları yetkililerin ivedilikle harekete geçmesi gerektiğinin altını çiziyor. Dünya Sağlık Örgütü verileri dünya nüfusunun %10’u kadar sahipsiz hayvanın bulunduğunu söylüyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin yayınladığı listeye göre Türkiye köpek kuduzu açısından yüksek riskli ülkeler listesinde yer aldı. Bu sorun ABD ve Avrupa’daki ülkelerin çoğunda sahipsiz olarak tanımlanan hayvanlar sokakta değil barınaklarda tutularak çözülüyor. Peki, Türkiye’de başıboş köpek sorunu nasıl çözülür? İşte dünyadaki örnekler…

Hollanda: Sokak Hayvanlarına Vergi

Hollanda’da 1864 yılında kurulan Hollanda Hayvanları Koruma Derneği’nin yaptığı girişimler çözüm oldu. Dernek o günden bugüne yaptığı girişimlerle sokak hayvanlarını topluyor, kısırlaştırıyor ve üremelerinin önüne geçiyor. Hollanda’da pet shoplarda satılan hayvanlar büyük vergilere tabi tutuluyor. Bu ülkedeki barınak hayvanları düzenli aşılanarak hastalık kapmaları ve yaymaları da engelleniyor.

İngiltere: Sokaktan Alınan Köpekler Bir Hafta İçinde Sahiplenilmezse Uyutuluyor

İngiltere’de her yıl sokaklardan 100.000 köpek toplanıyor. Yerel belediyelerin elinde olan sokak hayvanları yönetimi kapsamında bir köpek sokaktan alındıktan sonra barınaklara yerleştiriliyor, hastalığı varsa tedavi ediliyor. Köpeğin bulunduğu bölgedeki otoritelere bulunan köpekle ilgili bilgi verilirken, sokak hayvanlarına yönelik dernek ve vakıflar da bilgilendiriliyor. Bulunan köpekler bir hafta içinde sahibi tarafından alınmaz ya da başka bir kişi, kurum ya da dernek tarafından sahiplenilmezse uyutuluyor.

ABD: Eyaletlere Göre Değişen Süreler

ABD’de ise bu süre eyaletlere göre değişse de sonucu yine İngiltere’deki gibi oluyor. Örneğin, Kaliforniya eyaletinde sokaktan alınan bir köpeğin sahiplenilmesi için 72 saatlik bir süre tanınıyor. Bu süre içinde sahibi ya da başka bir kişi tarafından alınmayan köpekler uyutuluyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yüksek riskli köpek kuduzunun olduğu ülkelerden köpek ithalatını geçici olarak askıya alma kararını 31 Temmuz 2024’e kadar uzattı. Karar, köpeklerin son 6 ay içinde yüksek riskli bir ülkede bulunması halinde kuduz riski yüksek olmayan ülkelerden gelen köpekleri de kapsıyor.

Türkiye: Valilikten Talimat

Türkiye’de ise başıboş köpek sorunu için İstanbul Valisi Davut Gül 39 ilçe kaymakamlığına talimat gönderdi. Vali Gül, köpek bakım evi olmayan belediyelerin çalışma yapmasını, bakım evi olan belediyelerin ise fiziksel şartları iyileştirmesini istedi. Valilik, sokak hayvanlarının toplanması, aşılanması, kısırlaştırılması ve rehabilite edilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını da talep etti. Ayrıca, sokak hayvanlarına yönelik şiddet ve istismar vakalarının önlenmesi için de denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de başıboş köpek sorunu hem vatandaşların hem de ülkenin imajının zarar görmesine neden oluyor. Bu sorunun çözümü için dünyadaki örnekleri incelemek ve uygun bir model geliştirmek gerekiyor. Sokak hayvanlarının haklarını korurken, insanların da sağlığını ve güvenliğini sağlamak için atılacak adımların önemi büyük. Umarız, bu sorun en kısa zamanda çözüme kavuşur.