Ukrayna, Çelik İhracatını Artırmak İçin Mücadele Ediyor

Ukrayna, Çelik İhracatını Artırmak İçin Mücadele Ediyor

Bu makale, Ukrayna’nın çelik sektörü ihracatını artırmak için karşılaştığı zorlukları ve çözümleri anlatıyor. Metinvest’in Mali İşler Direktörü Yuliya Dankova’nın açıklamalarına yer veriyor.

Bir Metinvest yetkilisine göre Ukrayna şu anda ülkenin kasasına giren geliri artırmak için çelik sektörü ihracatını artırmanın yollarını arıyor. Metaller ve madencilik grubundan 5 Aralık’ta yapılan bir duyuruda, Mali İşler Direktörü’nün aktardığına göre, “Ülkedeki çelik üreticileri, küçük ve orta ölçekli çelik tüketicileri için finansmana, basitleştirilmiş gümrük prosedürlerine ve ihracatı kolaylaştırmak için ürün yelpazesinin genişletilmesine ihtiyaç duyacak” Yuliya Dankova böyle söylüyor.

Metinvest, Dankova’nın açıklamalarını 1 Aralık’ta Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen İhracat Kredi Forumu’nda yaptığını kaydetti.

Dankova, Ukraynalı çelik üreticilerinin ürünlerini küresel pazarlarda sertifikalandırmak için yardıma ihtiyaç duymasının yanı sıra, ürünlerinin Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde sevkiyatını da güvence altına almaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Sürekli bir gemi tedarikine, onlar için sigortaya ve finansal kurumlarla işbirliği yapma becerisine sahip olmalıyız” dedi. “Boğaz’ı veya Süveyş Kanalı’nı geçtikten sonra değil, eskisi gibi gemilere ürün yükledikten sonra fon alabilmemiz gerekiyor.”

Rusya’nın Ablukası, Ukrayna’nın Çelik İhracatını Engelliyor

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna işgali, Kremlin’in Karadeniz’deki limanları abluka altına almasına neden oldu. Bunlar, Ukraynalı çelik üreticilerinin nihai ve yarı mamul ürünlerini Türkiye, Orta Doğu ve Asya gibi bölgelere ihraç edecekleri limanlarla aynı. Ablukalar, çatışmanın ilk günlerinde bombardımana maruz kalan ve Ilyich ve Azovstal tesislerinin ağır hasara uğradığı Mariupol limanını da içeriyordu.

Nihai ve yarı mamul ürünler de dahil olmak üzere Ukrayna’nın çelik üretiminin yaklaşık %70’i, çatışma başlamadan önce ihracat pazarına gidiyordu. Ancak o tarihten bu yana ülke, bu ülkelerin limanlarından daha fazla sevk edilmek üzere demiryolu yoluyla Polonya ve Romanya’ya bir miktar miktar sevk etti.

Ukrayna, Deniz Koridoru Kurarak Çelik İhracatını Artırmaya Çalışıyor

Ağustos ayında Ukrayna, ülkenin batı kısmında yer alan Odesa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından bir deniz koridoru kurdu. Yalnızca Kasım ayında ilk ikisinden yaklaşık 140.000 mt çelik ürün sevk etmeyi başardılar. Bununla birlikte bu hacim, Ekim ayında bu limanlardan ihraç edilen 213.500 mt’a göre üçte birlik bir düşüşü yansıtıyor.

Koridorun oluşturulması, Rusya ile yapılan önceki anlaşmanın Temmuz ayında çökmesinin ardından tahıl sevkiyatlarının Ukrayna’dan ayrılmasına da olanak tanıdı. Ayrıca, çatışmanın başlamasından bu yana Ukrayna’da mahsur kalan ve önceki tahıl anlaşmasının kapsamadığı konteyner gemilerinin serbest bırakılmasını da kolaylaştırdı.

Ancak tüccarlar Ukrayna ürünlerini satın alma konusunda isteksizliklerini dile getirmeye devam ediyor. Bunun temel nedeni, teslimatlarda ciddi gecikmelere neden olacağından veya sevkiyatların ulaşmasını bile engelleyeceğinden korktukları lojistikteki hasar ve aksama riskinden kaynaklanıyor. Bir tüccar MetalMiner’a “Karadeniz rotası hala zorlu” dedi. Raporlar ayrıca deniz koridorunda Rus gemilerinin yanı sıra mayınların da saldırı riskinin bulunduğunu gösteriyor.

Ukrayna’nın Çelik Üretimi Düşüşte

2023 yılının ilk 11 ayında ham çelik üretimi 5,7 milyon mt veya %16,2 azalarak 29,4 milyon mt oldu. Bu, Ukrayna’nın 2019 yılında 20,8 milyon mt olan çelik üretiminin %41,5 altında. Ukrayna, 2020 yılında 20,6 milyon mt ile dünyanın en büyük 13. çelik üreticisiydi. Ancak 2021 yılında 18,5 milyon mt ile 15. sıraya geriledi. 2022 yılında ise 16,5 milyon mt ile 17. sıraya düştü.

Ukrayna’nın çelik sektörü, hem iç hem de dış pazarlarda talebin azalması, enerji fiyatlarının yükselmesi, çevresel düzenlemeler, altyapı eksikliği ve siyasi istikrarsızlık gibi birçok zorlukla karşı karşıya. Rusya’nın işgali ise sektörü daha da zor durumda bıraktı. Ukrayna, çelik ihracatını artırmak için mücadele ederken, sektörün geleceği belirsizliğini koruyor.