Uykuda yaşanan karabasının nedeni belli oldu! Uzmanlar bu ihtimaller arasında duruyor

Uykuda yaşanan karabasının nedeni belli oldu! Uzmanlar bu ihtimaller arasında duruyor

Pek çok kişi tarafından karabasan olarak adlandırılan, bilimsel olarak da uyku felci diye bilinen karabasanın nedenleri uzmanlar tarafından açıklandı.

Uyku halindeyken konuşamama ve hareket edememe şeklinde tarif edilen, pek çok uzman tarafından da uyku felci diye adlandırılan karabasının neden meydana geldiği gibi konular herkes tarafından merak ediliyordu. Konu hakkında yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda karabasının neyden kaynaklandığı gibi konulara da yanıt bulunduğu ifade edildi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sinan Bodur tarafından uyku apnesi olarak açıklanan durumun nedenleri konusunda yapılan açıklamalar sonucunda bunun nedenlerinden birinin de solunum yetersiziği olabileceğini kişilere açıkladı.

SOLUNUM YAVAŞLAMASINDAN KAYNAKLANABİLİR!

Pek çok kişi tarafından bu durumun neden meydana geldiği gibi konuların merak edilmesinin ardından Bodur tarafından yapılan açıklama ile birlikte, “Sonuç olarak solunum yavaşlaması ya da apne dediğimiz solunum durması meydana gelebilmektedir. Bu durumdaki hastalarda gece boyunca uyku yetmezliğine bağlı olarak kandaki oksijen seviyesinin azalması, buna bağlı olarak bir takım metabolik ve dolaşım ile ilgili hastalıklar ortaya çıkmaktadır” solunum yetersizliği üzerinden durulduğu ifade edildi.

Solunum yetmezliği gibi konuların neyden meydana gelebileceği hakkında ise “Uykuda solunum bozukluklarının pek çok alt nedenleri var; Uyku terörü ve uyurgezerlik gibi. Fakat bizim üzerinde durduğumuz konu uykuda solunum yetmezliğidir. Yani uykuda hava yolu pasajındaki darlığa bağlı oksijen düşüklüğüdür. Halk arasında uykuda karabasan görme, karabasan çökmesi gibi durumlar uykuda solunum yetmezliğine bağlı da olabilir." şeklinde yaptığı açıklama ile birlikte nedenlerine de değinmiş oldu.

NE YAPILABİLİR?

Uyku esnasında yaşanan bu durumun üstesinden nasıl gelinebileceği konusunun da kişiler tarafından araştırılmasının ardından da Doktor Bodur tarafından şu şekilde tavsiyeler verildi;

"Dilin pozisyonu uykuda geriye doğru yer değiştirince solunum yolunda daralma veya tıkanma meydana gelebilmektedir. Hastalarımıza önlem amaçlı pozisyon eğitimleri vermekteyiz. Obez olan vatandaşlarımız tedavi edilmezse solunum sıkıntısı zamanla gündüz de olur. Gündüz de bu hasta uyuklamakta ve morbid obezite meydana gelebilmekte, şeker hastalığı ve dolaşım bozuklukları da giderek şiddetlenmektedir. Biz uyku apnesi olan hastalarımıza tanı sonrası endikasyon halinde uygun bir solunum destek cihazını veriyoruz. 2022 Ekim ayından beri hasta almaya başladık. Diğer bölgelerden de uyku merkezi talebi nedeniyle hastalar da geliyor. Buraya Ege Bölgesi’nden de gelen hastalarımız oldu."

Bu açıklamalar ile birlikte obezite hastalarına da çağrıda bulunmuş oldu. Tedavi noktasında da yapılabileceklerden bahsedildi.