Yüksek kolesterolünüz varsa kaçınmanız gereken 4 yiyecek

Yüksek kolesterolünüz varsa kaçınmanız gereken 4 yiyecek

Kolesterol , yağlı bir maddedir ve vücudunuzdaki önemli bir yapı taşıdır. Toplam kolesterol, kandaki toplam kolesterol miktarıdır ve HDL kolesterol ve LDL kolesterolü içerir. İşte kötü LDL kolesterol içeriğini arttırdığı bilinen 4 yiyecek

Yüksek LDL kolesterol değerlerinin artmış kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğu temelinde LDL'yi "kötü kolesterol" olarak adlandırmayı seviyoruz. Kardiyovasküler hastalığa karşı en önemli tavsiye, doymuş yağın mümkün olduğu kadar doymamış yağ ile değiştirilmesidir.

Kolesterolünüz yüksekse kaçınmanız gereken dört besini burada listeledik:

1. Kırmızı et

1-kirmizi-et.jpg

Sığır eti, domuz eti ve kuzu eti genellikle çok fazla doymuş yağ içerir. Hamburgerinizdeki eti azaltıp daha az kaburga ve domuz pirzolası yerseniz, bu diyetinizde daha az yağ bulunmasına katkıda bulunacaktır.

Sığır filetosu, domuz eti, gögüs biftek veya fileto mignon (bonfilenin ön kısmı) daha az yağ içerecektir, ancak etin derisiz tavuk veya hindi göğsü, balık ve fasulye gibi daha az doymuş yağ içeren proteinlerle değiştirilmesi yine de daha iyi olacaktır. .

2. Kızarmış yiyecek

2-kizarmis-yiyecek-001.jpg

Fritözde pişirilen tavuk kanatları, mozzarella çubukları ve soğan halkaları gibi yiyecekler kolesterol açısından en kötüsüdür. Kızartma yiyeceklerin enerji yoğunluğunu arttırır. Bir alternatif, kızartma tavasında zeytinyağı kullanmak veya "çıtır" bir his elde etmek için yiyeceği fırında yüksek sıcaklıkta pişirmek olabilir.

3. İşlenmiş et

3-islenmis-et-001.jpg

Sosis ve pastırma, etin en yağlı kısımlarını kullanır ve bu nedenle genellikle doymuş yağ oranı yüksektir. Hindi veya tavukla yapılan pastırma ve sosis daha iyi bir alternatif olabilir ve kolesterol içeriği biraz daha düşük olacaktır, ancak bunlar da kolesterol içermez.

Pastırma ve sosisler de çok fazla tuz içerir.

4. Pişmiş ürünler

4-pismis-urunler-001.jpg

Kekler, hamur işleri ve çörekler genellikle çok miktarda tereyağı ve katı yağ ile yapılır. Bu, kolesterolü yüksek olanlar için kötü bir besin olduğu anlamına gelir. Bu tür yiyecekleri yemeyi tamamen bırakmak istemiyorsanız, bazı ikameler yapmak akıllıca olacaktır. Örneğin, pişirirken tereyağı yerine elma püresi veya muz kullanabilirsiniz. Veya tatlı olarak çilekli az yağlı yoğurt kullanın.

Kekler ve hamur işleri de genellikle çok fazla şeker içerir - bu da kanda yüksek seviyelerde trigliseritlere yol açabilir - bu da koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olabilir.

Sonuç:

Trans yağlardan kaçınmak da önemlidir. Çok fazla trans yağ içeren yiyecekler şunlardır:

Bisküvi, kek, çörek ve hamur işleri paketleri

Patates cipsi

Tereyağlı hamur bazlı gıdalar

Hidrojene bitkisel yağlar içeren ürünler. Bu, raf ömrü uzun olan ve tipik olarak işlenmiş gıdalarda bulunan gıdalarda bulunabilir.