Bonzai’den sonra yeni tehlike 'flakka'

Bonzai’den sonra yeni tehlike 'flakka'

'Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilciliği Başkanı Kenan Çalışır, 'flakka' isimli uyuşturucu maddenin bonzaiden çok daha tehlikeli olduğunu söyleyerek çeşitli uyarılarda bulundu.

Son günlerde adı çokça duyulan zombi hapı olarak da bilinen flakka, gençlerin uyuşturucu bağımlısı olmalarına neden olurken ölümlerine de neden oluyor. Büyük tehlike içeren bu uyuşturucunun inanılmaz etkileri bulunuyor.

Kullananları zombi gibi saldırgan bir hale getirdiği için ismi zombi hapı olarak da geçiyor. Konuyla ilgili Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilciliği Başkanı Kenan Çalışır, flakka isimli uyuşturucunun yeni nesil ölümcül bir madde olduğunu söyledi. Çalışır, "Son günlerde basın yayın organlarında da sıkça izlediğimiz üzere gençlerimizin uyuşturucu bağımlılığına ve ölümüne neden olan, kimyasal bir uyuşturucu olarak bilinen flakka (alpha - pvp) halk arasında iri taneli tuz görünümünde olduğundan banyo tuzu da denilen amfetamin benzeri kimyasal sentetik bir uyuşturucu maddedir. Kullanıldığında bonzai den çok daha tehlikeli, yeni nesil ölümcül bir maddedir. Alpha - pvp banyo tuzu da denilen keyif verici maddelerin içinde de yer alıyor. Bazen de bunlardan ayrı olarak flakka ve ABD’de gravel yani çakıl adıyla satılıyor. Bu uyuşturucu maddeyi kullanan kişiler ilk olarak kalp atışında hızlanma, duygular da ani değişim yaşıyor ve ardından halüsilasyonlar görmeye başlıyor. Zombi hapını kullananlarda kalıcı psikolojik sorunlar oluşuyor. Flakka diğer adıyla zombi hapı vücuda alındıktan sonra bedensel güçte artışa, zombi gibi hareketlerin meydana gelmesine neden olabiliyor" dedi.

 

"Bonzai soyutluyor, flakka saldırganlaştırıyor"

Flakkanın ucuz olduğu için gençleri hedef aldığını vurgulayan Çalışır, "Tüm dünyaya pazarlanmaya çalışılan bu madde de bonzai gibi ucuz uyuşturucular grubundan. Yani fazla parası olmayanları, gençleri hedef alıyor. Bonzai zehri kişiyi dış dünyadan soyutlayıp kullananı kaskatı kendinden geçme şeklindeki yıkıcı bir hale sürüklerken, flakka korkutucu dışa dönük eylemlere yol açıyor. Flakka hapı etkisini 15 dakika içerisinde gösteriyor. Ortalama 4-8 saat arası devam ediyor. Flakka bedene girdiğinde saldırganlık hissiyatı ve halüsilasyonlar ortaya çıkıyor. 25 Ocak 2014 tarihli 28893 sayılı Resmi Gazetede yayınlandığı üzere bu tür sentetik kimyasal uyuşturucuların Türkiye’ye sokulması ve satışı yasaklanmıştır. Bu maddeler banyo tuzu, bitki gübresi, koku giderici, sadece araştırma içindir, insanların tüketimi için değildir, tütsü, havuz temizleyici ve benzeri ibareler içeren paketler içerisinde satılıyorlar. Maddenin yasa kapsamına alınmasını takiben paket üzerindeki yazılarda değişiklik oluyor, 'tüketilmesinden firmamız sorumlu değildir' gibi yeni ibareler ortaya çıkıyor. Paketlerin bazılarının üzerinde yer alan içeriğe ilişkin bilgilerse genellikle yalan. Örneğin, naphyrone içermesi gereken nrg-1, nrg-2 paketlerinde sıklıkla mefedron bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi verileri incelenerek, Türkiye ve Dünya'nın uyuşturucu raporu çıkarıldı. Ajans Press'in incelemesine göre dünyada yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 5'lik dilimi yani 250 milyon kişinin en az birinin uyuşturucu madde kullandığı belirtildi" ifadelerini kullandı.

 

"Çocuklarımızı korumanın yolu anne babaların takibi ve gözlemi"

Tıp bilim adamlarının uyarılarına dayanarak bu tür sentetik kimyasal uyuşturucuların insan sağlığına olan olumsuzluklarını anlatan Başkan Kenan Çalışır, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Çarpıntı, paranoya, ajitasyon, kendine zarar verme, böbrek yetmezliği, nöbet geçirme, ani kalp durması şeklinde olup intihara sürükleme ve ölüme neden olduğu belirtilmektedir. Her türlü bağımlılık yapıcı madde ile mücadelede öncelikli sorumluluk devlet yetkililerinindir. Devlet narkotik malzemeler ile ilgili kolluk güçlerini kullanarak mücadele etmeli, eğitim müfredatında geniş yer vererek bilinçlendirme faaliyetlerini arttırmalıdır. Gençleri umutsuzluğa iten sosyal, ekonomik ve politik olguların oluşturucuları ve sorumluları bunların toplumsal bir felaket olduğu gerçeğini kabul ederek bu konularda toplum yararına eşit ve adil çözümler üretip bonzai ve benzeri uyuşturucu eğilimlerini doğuran koşulları ya da en azından onun ön koşullarını ortadan kaldırma, engelleme sorumluluğunu göstermelidir. Çocuklarımızı bu bağımlılık türünden korumanın en önemli yolu şüphesiz ki anne ve babaların yakın takibi ve gözlemi ile mümkündür. Çocuklarımızda beklenmeyen saldırganlık, agresif davranışlar, gözlerde kanlanma, uyku bozukluğu gibi belirtiler gözlemlediğimizde nedeninin uyuşturucu madde kullanımı olabileceği unutulmamalıdır. Flakka ölümcül sonuçlara neden olan toksik ve sentetik bir kimyasaldır."

 

İHA