Bugün, ‘Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü’
WWF, Kıyılardaki yapılaşma, yuvalama alanlarının yok olması, denizlerdeki kirlilik, tesadüfi avlanma, tekne/gemi pervanelerinin çarpması gibi pek çok tehditle karşı karşıya olan deniz kaplumbağaları için 'uydu takip sistemi' geliştirdi. Bu yolla deniz kap
Doğal Yaşamı Koruma Vakfı WWF Türkiye, Türkiye’de yaşayan deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını iyileştirmek için çalışmalar yürütüyor. Kuruluş, Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü sebebiyle yeni bir ‘evlat edinme projesi’ başlattı.
Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Türkiye’nin Akdeniz sahillerinde iki tür deniz kaplumbağası yumurtluyor: İribaş Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta) ve Yeşil Deniz Kaplumbağası (Chelonia Mydas). Bu türlerin korunması için 1980’lerden bu yana yuvalama alanlarında çalışmalar yürütüyoruz.
Tüm dünyada gerçekleştirilen koruma çalışmaları, 2016 başında Caretta caretta’lar için sonuç vermeye başladı. IUCN Kırmızı Listesi’nde “Tehlikede (EN)” statüsünde yer alan Caretta caretta’nın yeni statüsü, nüfus açısından tehlikenin azaldığını gösteren “Duyarlı (VU)” oldu.
Aynı başarıyı, yeşil deniz kaplumbağaları için de istiyoruz. Son 12 yıldır çalışmalarımızı, yeşil deniz kaplumbağasının üreme alanı Adana Akyatan’da yoğunlaştırdık.
Her yıl, haziran başından eylül sonuna kadar, uzmanlardan ve gönüllülerden oluşan ekibimiz, hiçbir yerleşimin veya kent yaşamının olmadığı Akyatan’a kamp kuruyor. Anne kaplumbağaların yumurta bıraktığı dönemden, yavruların yumurtadan çıktığı döneme kadar tüm sezon boyunca, 22 km’lik kumsalda mümkün olduğunca fazla sayıda yavrunun denize ulaşabilmesi için çalışıyorlar.
Sezon boyunca tüm yuvalar sürekli kontrol ediliyor. Yumurtaları yırtıcı etkisinden korumak için yuvalar tel kafeslerle koruma altına alınıyor. Yuvaların sıcaklıkları ölçülerek iklim koşullarının deniz kaplumbağalarının üremesi üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılıyor.
Yapılan çalışmalar sayesinde, son 11 yılda, Adana Akyatan’da 150 binden fazla yavrunun denize ulaşmasını sağladık.
Ancak doğadaki diğer tehditler sebebiyle her bin yavrudan yalnızca biri erişkinliğe ulaşabiliyor.
2016’da, bir anne kaplumbağaya uydu cihazı yerleştirdik ve bu kaplumbağaya “Akyatan2016” adını verdik. Bireylerin uydu ile izlenmesi; türün yoğun kullandığı deniz alanlarında koruma tedbirlerinin geliştirilmesine, balıkçılık faaliyetlerinin ve deniz trafiğinin düzenlenmesine ve tür koruma planlarının hazırlanmasına önemli katkılar sağlıyor.
Bu nedenle, daha fazla sayıda uydu cihazı tedarik ederek daha fazla bireyi izleyebilmemiz koruma çalışmalarımıza büyük katkı sağlayacak.
Kaynak: Grihat