Kış aylarında yaşanan soba zehirlenmelerine karşı uyarı geldi! Bu detaylara dikkat
Özellikle kış ayında sobalı evde yaşayan kişilerin yaşadıkları talihsiz zehirlenmeler son derece üzücü bir şekilde kişilerin hayatını kaybetmesine kadar neden olmaktadır. Konuya ilişkin uzmanlar tarafından açıklama geldi.
Hemen hemen her sene haberlerde yer alan konuların başında sobalı evde yaşayan kişilerin uykularında fark etmeden zehirlenme konusunda yeni bir talihsizliğin daha yaşanmaması için uzmanlar tarafından peş peşe uyarılar gelmeye başladı. Durum bu şekilde olunca da bu talihsizliğin önüne geçilebilmesi için nelerin yapılabileceği gibi konularda açıklamalar yapıldı. Bu durumun önüne geçilebilmesi için yapılabilecekler konuşulurken, dikkat edilmesi gereken tüm detaylar da açıklamaların arasında yer aldı.
Konu ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü tarafından açıklamalar da gelmeye başladı. Karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne nasıl geçilebileceğini açıklayan Özlü, sobanın bakımlarından da bahsetti.
BU DURUMLAR ZEHİRLENMEYE DAVETİYE ÇIKARIYOR!
Hangi durumların zehirlenmeye neden olduğundan bahseden Özlü, , “Çok dikkatli olmamız lazım. Karbon monoksit gazı iyi yanmama nedeniyle çıkar. Daha çok yakmayla ilgili işlemler ya da bacayla ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Kalitesiz kömür kullanılması, sobaların usulüne uygun olarak yakılmaması, yanıp bitmekte olan sobanın üzerine kömür ilave edilmesi. Gece yatarken sobanın daha uzun dayanması için hava menfezlerinin kapatılması özellikle dumanın çıktığı arka tarafın kapatılması karbon monoksit gazının ortaya çıkması için davetiye gibi oluyor” şeklinde konuşarak kişilerin soba yakarken yaptığı yanlışlardan bahsetti.
TEMİZLİK ÇOK ÖNEMLİ!
Sobaların nasıl yakılması gerektiği konusunda yapılan açıklamaların yanı sıra “Maalesef binalarımızın bir çoğunda bacalar teknik olarak uygun değil uygun malzemeden yapılmıyor. Baca bakımlarının temizlenmesi rutin olarak yapılmıyor ve kurum birikiyor. Bacalar iyi çekmiyor bazen ortak bacalar kullanılıyor her dairenin ayrı bir bacası olması lazım bunlar hepsi ölüme davetiye. Özellikle rüzgârlı lodoslu havalarda çok dikkatli olmak lazım. Her yıl çok acılar yaşandı, yaşanıyor” ifadeleri ile baca temizliğinin de soba zehirlenmesinin önüne geçilebilmesinde çok önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Tüm bunların yanı sıra da yaşanabilecek olan herhangi bir zehirlenme durumunda yapılması gerekenlerden de bahseden Özlü, "Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kazazedeye her hangi bir şey yedirip içermemek lazım. Genelde aşırı yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları, görme bozukluğu gibi belirtiler verebilir. Kazazede çoğu zaman bunu anlamıyor, anladığında da iş işten geçmiş olabilir” diyerek acil durumlarda hayat kurtaran tüyolardan da bahsetmiş oldu.