“Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” Diyen Teğmenlere Dev Tazminat Şoku

“Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” Diyen Teğmenlere Dev Tazminat Şoku

Kara Harp Okulu’nun 30 Ağustos 2024 tarihli mezuniyet töreninde, kılıçlarını çakarak “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan ve ardından TSK’dan ihraç edilen beş teğmenle ilgili kritik bir gelişme yaşandı.

TSK’dan atılmalarının ardından yürütmenin durdurulması talebiyle dava açan teğmenlerin, davayı kaybetmeleri halinde devlete 450 ila 500 bin lira arasında değişen tazminatlar ödemesi gerektiği ortaya çıktı.

Her Bir Teğmen İçin 500 Bin Liraya Varan Borç Hesaplandı

Gazeteci Müyesser Yıldız'ın aktardığı bilgilere göre; Teğmen Ebru Eroğlu, İzzet Talip Akarsu, Serhat Gündar, Deniz Demirtaş ve Batuhan Gazi Kılıç için yapılan hesaplamalar neticesinde, eğitim, öğretim, kurs giderleri ve harcırahlar gibi kalemler bir araya getirilerek kişi başı yaklaşık 450-500 bin liralık tazminat çıkarıldı. Özellikle atış ve paraşüt kursu masraflarının döviz kuru üzerinden hesaplandığı ve 2023 yılı için 26 TL, 2024 yılı için 36 TL kur esas alındığı dikkat çekti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Net Yanıt

Tazminatların durdurulması yönünde başvuru yapan teğmenlerin taleplerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı, yasal çerçevede net bir cevap verdi. Komutanlık açıklamasında, "İdari Yargılama Usulü Kanunu gereği, dava açılması idari işlemin yürütmesini durdurmaz. Ancak yetkili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirse süreç askıya alınabilir" ifadelerine yer verildi. Bu açıklamayla birlikte, mahkeme kararı çıkana kadar tazminatların takibinin devam edeceği belirtildi.

CHP Lideri Özel: “Borç Bizim Borcumuzdur”

Konuyla ilgili siyasi cephede de önemli açıklamalar geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 4 Şubat’ta Meclis’te yaptığı konuşmada, hem bu beş teğmenin hem de benzer şekilde Tuzla Piyade Okulu’ndan atılan diğer teğmenlerin ödemesi gereken olası tazminatların CHP Grubu tarafından üstlenileceğini ifade etti. Özel, "Teğmenin yediği ekmek de, yaktığı kurşun da bizimdir. Borç bizim borcumuzdur." diyerek parti grubunun maaşlarından kesinti yaparak bu yükü üstleneceklerini duyurdu.

O Tören ve Slogan Türkiye Gündemini Sarsmıştı

Teğmenlerin ihracına sebep olan olay, Kara Harp Okulu’nun 30 Ağustos 2024 mezuniyet töreni sonrası yaşanmıştı. Resmi programın ardından sahneye çıkan beş teğmen, ellerinde kılıçlarla şu yemini etmişti:

“Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız. Ne mutlu Türküm diyene!”

Bu görüntüler hem sosyal medyada hem de kamuoyunda geniş yankı uyandırmış, büyük bir tartışma başlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bu Kılıçları Kime Çekiyorsunuz?”

Yaşananların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sert açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, “Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Gerekli araştırmalar yapılıyor. Kendini bilmez birkaç kişi de temizlenecek” ifadeleriyle teğmenlerin ihracına yönelik tutumun sinyalini vermişti.