Oruç tutan çalışana müjdeli haber!
Mübarek Ramazan ayı çalışma hayatı açısından da bazı uygulamaları beraberinde getiriyor. İşçiler açısından özellikle sıcaklığın yüksek olduğu günlerde oruçluyken çalışmak bazen çok zor olabiliyor.
Özellikle açık havada çalışan işçiler için normal çalışma düzeninden daha sık görev bölgesi değişikliği gibi uygulamaların işveren tarafından planlanması önemli.
TICKET VE KUPON DA...
Diğer yandan yemek kuponu veya ticket verilmesi, iftar yemeği düzenlenmesi ve çalışma saatlerinin iftara göre ayarlanması gibi bazı uygulamalar Ramazan ayında gündeme gelecektir. Ramazan'da işyerinde işçilerden bazıları oruç tutuyor, bazıları tutmuyor olabilir. İşveren işçiler arasında ayrım yapmaksızın Ramazan boyunca da yemek parası ödemeye devam etmek durumundadır. İşyerlerinin önemli bir bölümünde işçilere yemek veriliyor. Eğer işyerinde ticket veya kupon veriliyorsa, Ramazan ayında oruç tutsun, tutmasın bütün çalışanlara aynı miktarda ticket veya kupon verilmeye devam edilmek zorundadır.
SORULMASI DOĞRU MU?
İşyerinde sağlanan yemek hizmetinin dışarıdan satın alınması ve işverenin Ramazan ayında yemeğin ziyan olmaması için işyerinde işçilere oruç tutup tutmadıklarını sorması durumunda, işçinin buna cevap vermek zorunda olup olmadığı sorusu akla geliyor. Normal şartlar altında işveren işçisine oruç tutup tutmadığını soramaz veya işveren böyle bir soru yöneltse bile, işçi bu soruya cevap vermek zorunda değildir. Ancak işyerinde yemek hizmetinin dışarıdan satın alındığı veya işyerinde yemek pişirildiği durumlarda, işçiye böyle bir soru yöneltilebilir.
İftardaki kaza iş kazası sayılır
Diğer taraftan işverenin toplu olarak verdiği iftar yemeğinde işçinin kaza geçirmesi halinde bu kaza iş kazası olarak değerlendirilecektir. Dolayısıyla işverenin hem iftar yemeğinin yerinin seçiminde, hem de eğer işçileri iftar yemeğine taşıyorsa aracın seçiminde dikkatli olması gerekir. Aksi taktirde iftar yemeğindeki kazanın iş kazası olarak değerlendirilmesiyle olumsuz neticeler yaşanması söz konusu olabilecektir.
Maliyeti vergiden muaf
Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre, işveren Ramazan ayında işçilerine iftar yemeği vermek isterse, iftar yemeğinin tutarı vergiden muaftır. Ancak bu muafiyet ancak iftar yemeği işyerinde ve müştemilatında verilirse geçerlidir. İşveren eğer işçilerine işyeri dışında bir yerde iftar yemeği düzenlerse bu durumda 2017 yılı için geçerli olan 14 TL’lik muafiyet bu yemek için de geçerlidir. Dolayısıyla kişi başı 14 TL’ye kadar olan kısım vergiden muaf olacaktır. Bu rakamın üzerindeki tutarlar için gelir vergisi stopajı ödenmesi gerekiyor.
Vardiya planlaması için
Oruç tutmayan kişilerin iftar vaktinde çalışmaya devam etmesi ve yine oruçlu işçilerin de iftar vaktinde oruçlarını açabilmeleri için bu planlamanın yapılabilmesi gerekiyor. Bu amaçla işveren işçilerin oruçlu olup olmadığını öğrenerek vardiya planlamalarını yapabilir.
Gizli tutulması önemli
İşveren bu soruyu yüz yüze değil de, mail yoluyla sorarsa işçilerin cevap vermesi de daha kolay olabilir. En güzel yöntem, işyerinde herkesin görebileceği bir yerde öğlen yemeği yiyeceklerin bu bölüme bir çeltik atması ve ayrıca iftar saati yemek verilecekse iftar yemeği yiyeceklerin de iftar yemeği bölümüne çeltik atmasıdır.