Osmanlı’da istihbarat olaylarının belgeleri kitaplaştırıldı

Osmanlı’da istihbarat olaylarının belgeleri kitaplaştırıldı

Prof. Dr. Uğur Ünal’ın yöneticiliğinde hazırlanan kitapta, 15. yüzyıldan, 20. yüzyıla kadar olan dönemde gerçekleşen istihbarat olaylarının anlatıldığı yüz elli üç tarihi belge kullanıldı.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ‘Arşiv Belgelerine Göre Osmanlı’da İstihbarat’ adlı kitapta, Osmanlı döneminde yaşanan istihbarat olayları tarihi belgelerle birlikte derlendi. muhammed-yenigul-001.png

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Uğur Ünal’ın önderliğinde hazırlanan kitapta 15. yüzyıldan, 20. yüzyıla kadar yaşanan çeşitli istihbarat olayları 138 başlık altında toplandı ve yüz elli üç belge kullanıldı.

İSTİHBARAT FAALİYETLERİ İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİDİR

Prof. Dr. Uğur Ünal, kitabın ön sözünde, istihbarat faaliyetlerinin insanlık tarihi kadar eskiye gittiğini belirtti. Ünal: “casuslar lisan bilir, tecrübeli, kulağı delik, insan ilişkileri iyi, becerikli, iş bilir, gizli işleri çevirmeyi becerebilen ve kurnaz kişiler” arasından seçildiğine dikkat çekti.

Uğur Ünal, Osmanlı’nın dış ülkelere karşı istihbarat faaliyetlerinin, o ülkenin iç işlerinde huzursuzluklar çıkarmak ve devlet karar mekanizmalarını etkisiz hale getirmek olduğunu kaydetti. Osmanlı’nın kendi iç istihbarat faaliyetleri ise asayişsizliği engellemek, isyan hazırlıklarını bertaraf etmek olduğunu vurguladı.

KİTAPDA DİKKAT ÇEKEN BAZI BAŞLIKLAR

Abisine isyan eden Cem Sultanı takip için Avrupa’ya casus gönderilmesi teklifi, İkinci Abdülahmid’e yapılacak suikastın ihbarı, Osmanlı ordularında yakalanan casusların kurşuna dizilmesi, Birinci Selim’in (Yavuz) abisi Şehzade Ahmed’in ordusunun içine gönderdiği Çavuş Hoca isimli casusun verdiği bilgiler gibi önemli konu başlıkları dikkat çekiyor.

Kitapta okuyucuları bilgilendiren açıklama kısmı da bulunuyor.