Rumkale, Su Sporları Festivali'ne hazırlanıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali öncesi, bölge incelendi.
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Şube Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmalarla; Fırat nehriyle Merzimen çayının birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanan Dünya’nın görmek için can attığı Rumkale, Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali’ne hazır hale getirilecek. Açık su yüzme yarışları, dragon bot yarışları, kano yarışları ve gösterilerle renklenecek olan kentin yeni turizm yüzü Rumkale, ekim ayında Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali’yle tarihi günlerinden birini daha yaşayacak.
12 Ekim 2019 Cumartesi günü gerçekleştirilecek 3’üncü Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali’ne sayılı günler kala, bölgede yürüttüğü çevre düzenleme çalışmalarını hızlandıran büyükşehir, kaldırım ve yol çalışmalarına ivme kazandırdı.
Teknik ekipten Rumkale’deki çalışmalar hakkında bilgi alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, bölgede yürütülen çevre düzenleme çalışmalarının en kısa sürede tamamlanarak, bölgeyi Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali’ne hazır hale getireceklerini söyledi.
KADIN VE ERKEKLER 12 KATEGORİDE YARIŞACAK
Sporcu kayıtlarının devam ettiği 3’üncü Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali, Gazi şehirde su sporlarının yapıldığını ispatlamak, ulusal ve uluslararası alanda Rumkale’yi tanıtmak, genç sporcuların önünü açmak için düzenlenecek. 12 Ekim Cumartesi günü başlayacak ve iki gün sürecek olan festivalde, açık hava yarışmalarında kayıtlar sürüyor. Yarışmalarda; kadın ve erkekler 12 kategoride yarışacak. Festivalde; açık su yüzme yarışları, kano yarışlarıyla dragon bot yarışları düzenlenecek. Bu sene milli dalgıç Derya Can ile Yaren Türk’ün de katılacağı Rumkale Su Sporları Festivali’ne sporseverlerin büyük ilgi göstermesi bekleniyor.
RUMKALE HAKKINDA
Gaziantep’in Yavuzeli ilçesi Kasaba köyünün yakınında bulunan Rumkale, Antik dönemden günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin, Kale-i Zerrin (Altın Kale) ve Rumkale gibi birçok isimle adlandırıldı. Kale, Nizip-Birecik Barajı gölünün oluşmasıyla doğmuş bir yarımadada konuşlandı. Hz. İsa’nın havarilerinden Johannes (Yuhanna)‘in Roma döneminde Rumkale’yi mesken yaparak kayadan oyma bir odada incilin nüshalarını çoğalttığı rivayet edilir. 1279 da kaleyi kuşatan Memluklular bu aşamada kaleyi zapt edemedi. Ancak Memluklu sultanı Melik el-Eşref 1292 de Rumkale’yi tekrar kuşatarak, Rumkale’nin fethi gerçekleşti. Sultanın emriyle Suriye naibi Sancar Suca tarafından tamir ettirilen Rumkale, Kal’at el Müslimin adını aldı. Daha sonraları Kale-i Zerrin (Altın Kale) olarak adlandırıldı. Rumkale Memluklular zamanında yeniden uç kalesi olarak kullanılmışsa da, eski parlak dönemini bir daha yaşayamadı. 1516 da Osmanlıların eline geçen Rumkale, Halep Eyaleti’nin Birecik Sancağı’na bağlı bir kaza haline getirildi. 17’nci yüzyılda Evliya Çelebi, Rumkale’nin bir tepe üstünde sağlam bir kale olduğunu, dışarıda camii, hanı, hamamı ve küçük bir çarşısı bulunduğunu belirtir. Katip Çelebi de burasının bahçe ve meyvelerinin bolluğunu vurguladı. Rumkale; üç yanı zümrüt yeşili göl ve bunu çevreleyen dik, sarp kayalıklı tepelerle çevrili doğa ve insan harikası bir yer olarak tanımlanır.