Sahte altın nasıl anlaşılır?

Sahte altın nasıl anlaşılır?

Sahte altın özellikle yaz aylarında düğünlerin de artmasıyla birlikte altına yatırım yapan vatandaşların ortak problemi. Peki sahte altın nasıl anlaşılır? Sahte ile gerçek altın arasındaki fark nelerdir?

Son zamanlarda Emniyet’in sahte altın çetelerine operasyonlarına tanık oluyoruz. Altın fiyatlarının hareketlenmesi genellikle bu çetelerin de hareketlenmesi anlamına geliyor ve piyasaya sahte altın sevk ediyorlar. Böyle olunca pek çoğumuz acaba aldığımız altın gerçek mi, ya da tam anlamıyla bize söylenen ayarda mı diye merak ediyoruz.

İstanbul Merkezli Sahte Altın Operasyonu: 89 Gözaltı

Peki altının veya ayarının gerçekliğini nasıl anlarız?

Altının kendi veya ayarının gerçekliğini anlamak sıradan vatandaş için kolay bir şey değil. Bunu deneyimli kuyumcular tespit edebilir. Yine de biz sıradan insanların da başvurabileceği, ipucu verecek çeşitli yöntemler mevcut.

Tabii ilk olarak mümkün olduğunca altınınızı güvenilir daima çalıştığınız bir kuyumcudan almaya gayret edin. Belki de en iyi yöntem budur. Çünkü çeteler her kuyumcuya altın servisi yapamaz ve belki beraber çalıştıkları kuyumcular da vardır.

Gelelim uygulayabileceğiniz fiziki testlere:

MIKNATIS TESTİ

Altın genelde manyetik değildir. Bu yüzden mıknatısa yaklaştırdığınızda çekim oluşmaması gerekmektedir.

AĞIRLIK TESTİ

Ağırlık da önemli bir ipucudur. Özgül ağırlığı yüksek olduğundan, altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdırlar. 22 ayar altının sesi tok çıkar, sahte yada çok düşük ayarlı altınların ise daha tizdir.

DAMGA TESTİ

Ayrıca aldığınız altının damgasına dikkat edin. Damga yoksa sahte olma ihtimali çok ama çok yüksektir. Altının ayarı da genellikle damgadan anlaşılır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000’de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir. Bir genelleme yaparsak; 22 ayar altın, bileziklerde; 18 ayar altın, pırlanta ve değerli taşlı mücevherlerde; 14 ayar altın sentetik ya da çok değersiz taşlı ve taşsız ürünlerde kullanılır. 10 ayar altın ve 9 ayar altın da genellikle yurt dışına ihraç edilen ürünlerde, 8 ayar altın ise elmas takılarda kullanılmaktadır. Ayrıca Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar. Damgalı ürünlerin sahte olması ihtimali çok düşüktür.

FİYAT TESTİ

“Ucuz altın”a aldanmayın. En çok kandırılma ucuz altın buldum diye yapılan alımlarda başa geliyor. Ne derler bilirsiniz éUcuz etin suyu kara olur. Gerçek bir has altın ya da işçiliği az olan altın hiçbir zaman piyasadaki altın fiyatlarından çok çok ucuza satılamaz.

MİHENK TAŞI YÖNTEMİ:

Mihenk taşını hepimiz duymuşuzdur. Bütün eski çağlarda altının gerçekliği ve ayrı mihenk taşına sürerek ölçülürdü. Günümüzde asit kullanarak başka ve daha kesin yöntemler geliştirilmesine rağmen pek çok kuyumcunun kolayca uyglayabileceği labaratuvara ihtiyaç duymayan bir yöntem olarak mihenk taşı hala kullanılabilir.

Mihenk taşı Nedir:

Mihenk taşı, gümüş ve altın alaşımlarının kalitesini test etmekte kullanılan, düz, sert, ince pütürlü, siyah veya koyu renkli bir taştır. Bu amaç için çeşitli taşlar kullanılır, bunlar genelde kuvars veya bazalt tipi olur. Lidit (bazanit), çakmaktaşı, arduvaz (kayağan taşı), akik veya koyu renkli yeşim taşı da kullanılabilir. Mecazi anlamıyla mihenk taşı bir şeyin kalitesini belirlemek için kullanılan kıstas anlamında kullanılır.

Kalitesi kontrol edilecek cisim, mihenk taşına sürülünce taşın üzerinde metalin izi kalır. Metalde ne kadar altın olduğuğunu anlamak için altın oranı bilinen birkaç iğne ile kalitesi bilinmeyen cisim aynı mihenk taşının üzerine yan yana iz bırakacak şekilde çizilir. Eski çağlarda kullanılan bu yöntemde, metalik çiziklerin renklerinin karşılaştırması, saflık konusunda bir fikir verirdi. Orta çağlardandan sonra, daha ileri bir test için taşın üzerine asit karışımları sürme yöntemi gelişti (geleneksel olarak bu bir tüyle yapılırdı).

LABORATUVAR TESTLERİ

Bu ipuçlarının dışında gerçekten tam doğru bir sonuç almak için profesyonel desteğe ve laboratuvar testlerine başvurulabilir. Laboratuvar ortamlarında nitrik asit ve hidroklorik asit kullanılarak testler tam doğru sonuç verecek testler mümkündür.

Nitrik asit altın dışındaki metalleri çözer, eğer çizik parlak sarı renkte kalırsa alaşım iyidir; eğer renk kırmızı-kahverengine dönüşür veya yok olursa alaşımdaki altın oranı düşük veya noksandır. Kalan altının miktarı, bilinen standartlardaki altın miktarıyla görsel olarak karşılaştırılarak test edilen örnekteki altının ayarı kabaca belirlenebilir. Gümüş miktarını belirlemek için de benzer bir yaklaşım kullanılır, ama nitrik asit yerine önce gümüş sülfat, sonra kromik asit sürülür.[2] Yöntemin duyarlılığı altınla beraber bulunan diğer metallere bağlıdır, öte yandan kral suyu içinde altının çözünme hızına bakarak daha hassas değerlendirme yöntemleri de kullanılabilir.

paraanaliz.com